Controversiële wereldhit “Jeanny” van Falco wordt verfilmd

Controversiële wereldhit “Jeanny” van Falco wordt verfilmd

Foto: BELGAIMAGE

“Jeanny”, de wereldhit van wijlen de Oostenrijkse rocker Falco, wordt verfilmd. Dat hebben de Duitse publieke omroep MDR en de Oostenrijkse publieke omroep ORF, die de thriller zullen produceren, donderdag bekendgemaakt. Het nieuws is opmerkelijk omdat de song, toen hij in 1985 uitgebracht werd, door een resem Oostenrijkse en Duitse radiozenders in de ban geslagen werd vanwege de suggestieve tekst.

Falco bracht in 1985 het album “Falco 3” uit. Daarop staat onder meer “Rock me Amadeus”, dat in de nasleep van de populaire film “Amadeus” van Milos Forman een hit wordt. Het nummer bereikt zelfs de nummer 1-positie van de Amerikaanse Billboard Hot 100, tot op vandaag het enige Duitstalige nummer dat daarin slaagt.

In december komt de derde single van het album uit, “Jeanny Part 1”. Veel Duitse en Oostenrijkse radiostations boycotten het nummer vanwege de songtekst. Die tekst is op het eerste gezicht nogal ambigu. Falco lijkt er namelijk een fascinatie op na te houden voor een meisje, Jeanny, en volgens een resem zenders wil hij haar ontvoeren en vermoorden. Dat wordt niet letterlijk gezegd in het nummer, maar voor Duitse zenders is de ‘krankzinnige en smerige toon’ waarop Falco het nummer brengt, genoeg om “Jeanny” te boycotten.

Desondanks wordt het nummer overal opgepikt en scoort Falco er een wereldhit mee. De zanger zelf spreekt jaren later van een misverstand. Volgens hem gaat het niet om een verkrachter, moordenaar of ontvoerder. Jeanny is volgens hem geschreven vanuit het standpunt van een stalker die zijn gedachten de vrije loop laat.

MDR en ORF gaan samen de film “Jeanny, Das fünfte Mädchen” draaien, met in de hoofdrol Manuel Rubey. Die kroop in 2008 al in de huid van de zanger voor de biopic “Falco - Verdammt, wir leben noch!”

Falco kwam in 1998 om het leven bij een auto-ongeval op de Dominicaanse Republiek.

Corrigeer

MEER NIEUWS