Relanceplan bevat 400.000 euro aan steunmaatregelen, maar ‘welzijnsbon’ mist volgens CD&V zijn doel compleet

Relanceplan bevat 400.000 euro aan steunmaatregelen, maar ‘welzijnsbon’ mist volgens CD&V zijn doel compleet

Kosten voor veiligheidsmaatregelen kunnen in aanmering komen voor steun Foto: ghl

Destelbergen -

Destelbergen pakt na de coronacrisis uit met drieëndertig acties op maat om de veerkracht van de burgers, de verenigingen en de handelaars te herstellen. ‘#Wat belieft er u 9070 helpt’ is ook nu weer een burgerinitiatief waar 1500 inwoners hun mening over gaven. De CD&V-oppositie stelt het nut van de ‘welzijnsbon’ van 20 euro ondertussen wel in vraag.

De heropbouw van de gemeente na de voorbije ingrijpende maanden werd gisteren op de gemeenteraad bekrachtigd met een stevig relanceplan, waar vrijwilligers, verenigingen, schooldirecties, zorgwerkers, gemeentelijke instanties en lokale handelaars mee een stem in hadden. Ook het meerjarenplan en de adviesfora werden eerder gespijsd met plannen en ideeën van de wakkere burger van Destelbergen en Heusden.

Levenskwaliteit, solidariteit en focus op de lokale economie lopen als een rode draad door de maatregelen. Opvallend zijn onder meer de invoering van een cadeaucheque om de lokale economie te steunen, verhoogde subsidies en premies voor verenigingen en wijkcomités voor evenementen in 2021, tegemoetkomingen bij de huur van gemeentelijke infrastructuur en de uitbreiding van nieuwe en bestaande sociale ontmoetingsplaatsen, buurtpleintjes en speeltuinen. De gemeente komt ook tussen in kosten die de verenigingen in 2020 en 2021 maakten en zullen maken om de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van corona na te leven.

Welzijnsbon

De voltallige meerderheid keurde het relanceplan donderdagavond goed, maar CD&V fronste wel de wenkbrauwen bij de zogenaamde ‘welzijnsbon’ van 20 euro, bestemd voor kwetsbare groepen. Inwoners die het slachtoffer zijn van de coronacrisis, inwoners met een handicap, een laag pensioen, of een leven in armoede kunnen dat bedrag via een mail aanvragen.

‘Dit reglement mist volledig zijn doel, aldus fractieleider Carolien Ongena. ‘’Er is vaak verborgen armoede in onze gemeente, getuige het gebruik van de Voedselbank Sint-Vincentius in Heusden. En de coronacrisis treft de kwetsbare mens nog harder. De gemeente krijgt van de overheid 22.000 euro extra om in te zetten op het armoedebeleid. Dit budget uitdelen in hapjes van 20 euro is niet zinvol. Het moet gebruikt worden voor een efficiënte en gerichte ondersteuning van gezinnen in armoede’, besluit de christen-democratische oppositie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio