Testcapaciteit in het gedrang, preventieve tests in woon-zorgcentra opgeschort

Testcapaciteit in het gedrang, preventieve tests in woon-zorgcentra opgeschort

Foto: Photo News

Het preventief testen van personeel in woon-zorgcentra wordt opgeschort omdat de federale overheid onvoldoende testcapaciteit heeft. Dat meldt HLN vrijdag en het nieuws wordt bevestigd aan Belga. “Het is nu prioritair om de tests op te sparen voor als er een nieuwe uitbraak komt in de woon-zorgcentra”, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De preventieve testing wordt al zeker opgeschort tot 4 oktober.

Omdat de vraag naar tests snel stijgt door het stijgend aantal besmettingen, komt de testcapaciteit in het gedrang. Dat bleek donderdag in een werkgroep van de federale overheid. Daarom is besloten dat Vlaanderen vanaf vandaag/vrijdag maar duizend tests per dag krijgt om personeel in de woon-zorgcentra preventief te testen. Dat is veel te weinig, aangezien het zorgpersoneel uitgenodigd wordt voor een preventieve test zodra in de stad/gemeente het aantal besmettingen per 100.000 inwoners de kaap van 50 overschrijdt. En dat is intussen in bijna de helft van Vlaanderen al het geval.

De taskforce Covid-19 Zorg heeft daarom beslist om de preventieve screening voorlopig helemaal stop te zetten, al zeker tot 4 oktober. De duizend tests zullen voorzien worden als buffer om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is om bewoners en personeel te testen als er een uitbraak is in de woon-zorgcentra. “Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om de preventieve testen”, benadrukt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “In elk woon-zorgcentrum mag nog steeds getest worden als er effectief meer coronabesmettingen zijn.”

“Dit is erg vervelend, want we moeten het virus maximaal weg houden bij de woon-zorgcentra. Preventief testen is daar een belangrijk onderdeel van”, klinkt het bij Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Ik begrijp dat men federaal hard aan het werken is om de capaciteit verder te verhogen. Ik hoop dat dit snel gebeurt.”

Bezoekregeling woon-zorgcentra

Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro is ongerust en vreest dat de bezoekregeling in de woonzorgcentra hierdoor mogelijk in het gedrang komt. “We zien nu ook al een verdubbeling in het aantal besmettingen bij 70-plussers, ik hou mijn hart vast”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. “Als we de preventieve testing van het personeel niet kunnen handhaven, moeten we maatregelen treffen. Maar we moeten er in laatste instantie pas voor kiezen om de huidige bezoekregeling in de woonzorgcentra aan te passen, want dat zou nefast zijn voor het welbevinden van de bewoners.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN