WK vrouwen: Van Vleuten uit de losse (gebroken) pols?

WK vrouwen: Van Vleuten uit de losse (gebroken) pols?

Foto: Photo News

Wie volgt de Nederlandse Annemiek van Vleuten op als wereldkampioene op de weg? De 37-jarige brak vorige week nog haar pols maar heeft besloten haar titel toch te verdedigen. Met Vos en Van der Breggen heeft Nederland nog meer ijzers in het vuur liggen.

De drie meest recente wereldtitels waren telkens voor een dame in oranje. Chantal Blaak, Anna van der Breggen en vorig jaar dus Van Vleuten, na een onwaarschijnlijke solo in het Britse Yorkshire. Dat ze haar titel vandaag verdedigt, is een half mirakel. Iets meer dan een week geleden kwam ze in de Giro voor vrouwen ten val en brak daarbij haar pols.

Al werd snel duidelijk dat ze het WK niet meteen uit haar hoofd hoefde te zetten. “Mijn artsen denken heel erg in mogelijkheden, daar was ik wel verbaasd over”, zei Van Vleuten vorig weekend in Langs de Lijn op de Nederlandse radio. “Maar het is niet zo’n heel gecompliceerde breuk. Ik bekijk het dag per dag en doe er alles aan optimaal te herstellen.”

Afgelopen donderdag kwam het groene licht. “Ik kan het zelf ook niet geloven dat ik hier sta”, aldus van Vleuten bij haar aankomst in Imola. “Vorige week, na mijn val in de Giro, dacht dat ik mijn wereldkampioenschap én mijn seizoen erop zat. En nu sta ik hier. Mijn dokters hebben me gemeld dat ik de blessure niet kan verergeren door te rijden. Een brace zal mijn pols extra bescherming geven.”

Blijft maar de vraag hoe goed Van Vleuten nog is. Een lichaam in herstel vergt altijd energie en bovendien heeft ze de afgelopen dagen weinig tot niet kunnen trainen. Mocht het met van Vleuten fout lopen, dan heeft Nederland nog wel wat troeven achter de hand. Anna van der Breggen, de kersverse wereldkampioene tijdrijden, staat zonder stress aan de start en ook Marianne Vos bewees de voorbije week in de Giro Rossa dat de conditie optimaal is. De meeste tegenstand zal ongetwijfeld komen van thuisrenster Elisa Longo Borghini, de Britse Lizzy Deignan en de Poolse Kasia Niewiadoma.

Nevenrol voor Belgen

Van onze landgenotes wordt weinig verwacht. Voor Jolien D’hoore viel het parcours te zwaar uit maar bondscoach Ludwig Willems had toch graag nationaal kampioene Lotte Kopecky in Imola gezien. De renster van Lotto-Soudal besloot echter haar selectie te weigeren. “Natuurlijk is dit een zwaar parcours maar ik denk toch dat Lotte een behoorlijke figuur had kunnen slaan”, sprak Willems. “Anderzijds wacht haar nog een druk programma, niet alleen op de weg maar ook op de piste, en heeft ze haar zinnen gezet op de editie voor vrouwen van Parijs-Roubaix. Het is haar keuze en ik moet die respecteren.“

De Belgische selectie: Valerie Demey, Mieke Docx, Lone Meertens, Ann-Sophie Duyck, Fien Van Eynde, Jesse Vandenbulcke.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.