Duitse kunstenaar laat kubus imploderen op Falconplein

Video: atv

Antwerpen -

Precies veertig minuten duurde het voor de stalen kubus op het Falconplein herleid was tot een verwrongen kunstwerk. De Duitse kunstenaar Ewerdt Hilgemann (82) was zaterdagmiddag op uitnodiging van Coppejans Gallery naar Antwerpen gekomen om zijn werk te maken.

Met een pomp werd de kubus van 1,78 meter hoog, wat precies de lengte is van de kunstenaar, en 450 kilogram zwaar vacuüm getrokken. Door de implosie verandert de kubus langzaam maar zeker in een verwrongen werk. “Ik weet niet precies hoelang ik wacht om de pomp af te koppelen. Ik stop op het moment dat ik vind dat de vorm goed is”, zei Ewerdt Hilgemann voor de start.

De kunstenaar weet nooit op voorhand welke vorm de kubus precies krijgt. De uitvoering is onvoorspelbaar en leidt een eigen leven. Ewerdt Hilgemann is met dit werk niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds 1959 maakt hij abstracte kunstwerken met geometrische vormen. Een kubus is de rode draad in zijn werk. Van de Duitser staat werk in onder andere het Kröller-Müller Museum in het Nederlandse Otterlo.

Stijn Coppejans die de kunstenaar uitnodigde en de gelijknamig galerie op het Falconplein uitbaat hoopt dat het werk binnenkort verkocht wordt. “Misschien wil de stad Antwerpen het wel kopen. En anders gaan we met het werk naar kunstbeurzen.” Op het Falconplein is het werk nog tot en met 25 oktober te zien op het plein zelf. In de galerie is een kleine tentoonstelling over het werk van Ewerdt Hilgemann.

Duitse kunstenaar laat kubus imploderen op Falconplein
De kubus, nog voor de implosie. Foto: koen fasseur
Duitse kunstenaar laat kubus imploderen op Falconplein
Ewerdt Hilgemann met de pomp in handen. Foto: koen fasseur
Duitse kunstenaar laat kubus imploderen op Falconplein
De pomp om de kubus te laten imploderen wordt aangesloten. Foto: koen fasseur
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio