Aniek Van Alphen wint eerste cross op Belgische bodem bij vrouwen, Sanne Cant wordt zesde

Aniek Van Alphen wint eerste cross op Belgische bodem bij vrouwen, Sanne Cant wordt zesde

De Rapencross in Lokeren is bij de vrouwen gewonnen door Aniek Van Alphen. De 21-jarige renster versloeg haar Credishops-Fristads-teamgenote Manon Bakker na een spannend duel. Lucinda Brand mocht als derde mee op het podium, Belgisch kampioene Sanne Cant finishte als zesde.

Storm Odette raast door het land, maar in Lokeren scheen het zonnetje bij de start. Door het slechte weer eerder op de dag lat het parcours er wel kletsnat bij. Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado was er niet bij, net als Annemarie Worst. Waren wel van de partij: Europees kampioene Yara Kastelijn, Lucinda Brand, Belgisch kampioene Sanne Cant, Denise Betsema en de 18-jarige Shirin van Anrooij, de wereldkampioene bij de junioren.

Betsema valt

Betsema was de eerste die aan de boom schudde in Lokeren. De Nederlandse reed meteen een mooie voorsprong bij elkaar, maar verspeelde die grotendeels door in een afdaling tegen de vlakte te gaan. Een ronde later werd Betsema bijgehaald door twee landgenotes: Aniek Van Alphen en Manon Bakker, allebei pas 21 jaar oud en teamgenoten bij de nieuwe ploeg Credishop-Fristads.

Van Alphen legde er duchtig de pees op, maar teamgenote Bakker kon goed volgen. Betsema moest op haar beurt plooien. In de slotronde kwam Van Alphen dan toch eindelijk weg. Bakker knokte nog voor wat ze waard was, maar kon haar leeftijdsgenote niet meer bijhalen: Van Alphen haalde het met een voorsprong van enkele tellen. Lucinda Brand haalde nog de derde plek binnen, maar finishte al op een kleine minuut van winnares van Alphen. Betsema werd vierde.

Teleurgestelde Cant

Sanne Cant werd zesde. Dat ze daarmee ook de eerste Belgische was, vond ze maar een magere troost. “Als dit het doel voor dit seizoen moet worden, dan weet ik het niet meer,” liet ze zich na afloop ontvallen. Op de vraag of het gevoel goed was: “Daar moet ik nog eens over nadenken.” En weg was ze.

In het kamp van het team van kersvers ploegleidersduo Kris Wouters en Camiel van den Bergh was er meer reden om gelukkig te zijn. “Dit is een onverwachte opsteker. Het gevoel was meteen goed. Dat het verschil met Brandt, Betsema en co meer dan één minuut bedroeg verbaasde me ook. Hopelijk kunnen we nog lang blijven crossen. Om te beginnen al volgende week in Kruibeke”, aldus winnaar Van Alphen na afloop.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.