Anna Van der Breggen overklast de tegenstand op haar laatste WK: “Het is mooi om te stoppen wanneer je nog kan winnen”

Anna Van der Breggen overklast de tegenstand op haar laatste WK: “Het is mooi om te stoppen wanneer je nog kan winnen”

Foto: AP

Er staat nog altijd geen maat op de Nederlandse dames. Het loodzware parcours van Imola was de gedroomde speeltuin voor Anna van der Breggen en de van een polsbreuk herstellende Annemiek van Vleuten. Na een indrukwekkende solo ging het goud naar Van der Breggen voor haar landgenote die in de spurt voor de tweede plaats de maat nam van de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Van der Breggen bevestigde nogmaals dat ze volgend jaar na de Spelen van Tokio een punt zet achter haar carrière en haar wereldtitels niet zal verdedigen in België.

LEES OOK. Dubbelslag Van der Breggen: Nederlandse wint nu ook de wereldtitel op de weg na indrukwekkende solo

Voor Van der Breggen was het al de tweede gouden medaille nadat ze donderdag ook al de beste was in de tijdrit. Had ze daar nog het geluk dat de Amerikaanse Chloë Dygert letterlijk wegviel, dan viel er vandaag niets op haar titel af te dingen. Een solo van meer dan veertig kilometer rondde ze keurig af. “Het was niet gepland maar plots had ik een kloof”, deed Van der Breggen het verhaal van haar beslissende aanval. “Het was nog ver maar het was een harde wedstrijd. Ik ging er vanuit dat iedereen moe was. Het was voor mij kwestie om mijn ritme te houden en op tijd te eten en te drinken. Of ik op het perfecte moment aanviel? Nu wel, want ik win. Win ik niet, dan niet. Lukte het niet, dan was er nog Annemiek. Als je meerdere kaarten kunt uitspelen, is het makkelijker om zoiets te proberen. Maar het was sowieso het plan om in de vierde ronde de wedstrijd hard te maken.”

Beste weken ooit

Van der Breggen is aan haar beste weken ooit bezig. Vorig week nog won ze de Giro Rosa, deze week voegde ze daar twee wereldtitels aan toe. “Toen Martigny werd gecanceld, was ik ontgoocheld. Het parcours lag me en het WK is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Toen kwam Imola. Toen ik het parcours zag, was ik direct overtuigd. Ja, het is een lastig seizoen. Je weet niet welke races gereden worden, dat geldt ook straks voor de klassiekers. Maar we zijn al blij dat we het WK hebben kunnen rijden. En ik heb twee regenboogtruien, daar ben ik heel blij mee.”

Maar ondanks de twee wereldtitels blijft de 30-jarige Nederlandse bij haar plan om na de Spelen in Tokio een punt te zetten achter haar carrière. “Het is leuk om te stoppen op een moment dat je nog kan winnen”, klonk het. “Vrouwen hebben aan meer dingen te denken dan de mannen, het stichten van een familie bijvoorbeeld. Komt er een nieuwe generatie Nederlandse meisjes aan? Heel wat jonge meisjes komen bovendrijven, niet enkel in Nederland. Wij hebben talent maar zij moeten het opnemen tegen generatiegenoten uit andere landen. Dat is mooi om zien.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.