Profrenner Edward Planckaert van de weg gemaaid tijdens training: “Die chauffeur liet hem gewoon in de gracht liggen”

 

Er is zaterdag een abrupt einde gekomen aan het seizoen van Edward Planckaert. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise werd door een auto van de weg gereden tijdens een trainingsrit en werd geopereerd aan de pezen van zijn rechtervoet. De chauffeur van de auto pleegde vluchtmisdrijf, maar werd later op de dag gevonden en moest zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren. “De bestuurder keek geen seconde om naar Edward”, schrijft zijn partner op Facebook.

hc, svar

“Ik was Gent-Wevelgem aan het verkennen in mijn eentje. Bij een kruising, waar ik voorrang van rechts had, kwam ineens een auto af”, legt Planckaert uit. “Ik vloog over de motorkap van de wagen en belandde halsoverkop in de gracht. Op het eerste moment kon ik van de slag op mijn borstkas zelfs niet ademen. Gelukkig was ik niet aan het hoofd geraakt. Met mijn geraakte linkervoet kon ik ook op eigen beweging niet uit de gracht komen. Ik probeerde met mijn arm te zwaaien opdat een toevallige passant zou stoppen en hulp zou bieden.”

Nadat de hulpdiensten arriveerden, werd Planckaert overgebracht naar het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper, waar hij aan de linkervoet werd geopereerd. “Een pees die boven op mijn voet loopt, was middendoor gegaan. Met mijn voet is het voorlopig niet goed natuurlijk, maar anderzijds heb ik in mijn ongeluk ook veel geluk gehad. Indien de auto iets meer frontaal op mij was ingereden, kon het een ander verhaal zijn geweest.”

Dader gevat

Vriendin Charlotte vroeg via Facebook op om tips. “De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf zonder ook maar één seconde naar Edward, die in de gracht lag, om te kijken”, schreef Charlotte. “De wagen heeft sowieso schade, want er lagen brokstukken op de weg. Alle tips zijn welkom bij ons of de politie van Ieper.” Het bericht bleek succes te hebben, want later op de avond kreeg Charlotte bevestiging van de politie dat ze de gevluchte bestuurder gevonden hadden.

Planckaerts seizoen zit er meteen op door het ongeval. Hij was voorzien om dinsdag in de BinckBank Tour te starten. Planckaert rijdt momenteel bij Sport Vlaanderen-Baloise, maar tekende een contract van drie jaar bij Alpecin-Fenix. Daar wordt hij ploeggenoot van Mathieu van der Poel en zal hij de leadout worden van sprinters Jasper Philipsen en Tim Merlier.

De Zwevegemnaar was bezig aan zijn vierde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise, waar de jongste broer Emiel (23) sinds 2018 rijdt. De oudste broer Baptiste (31) koerst dit seizoen voor Bingoal – Wallonie-Bruxelles, maar tekende voor volgend seizoen een contract bij Circus – Wanty Gobert.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie