Komt ‘Met de wijven niks as last’ in ‘De Lage Landenlijst’ van Radio 1?

Komt ‘Met de wijven niks as last’ in ‘De Lage Landenlijst’ van Radio 1?

Met Zuipen en Met de wijven niks as last telt het repertoire van Katastroof enkele volksklassiekers. Maar doorbreken in De Lage Landenlijst’ van Radio 1 lukte nog niet. Daar lijkt verandering in te komen, na een ludieke oproep van de groepsleden zelf.

Meer dan dertig platen, 43 jaar op de baan en meer dan 2.000 optredens op het actief. Het cv van Katastroof leest niet als dat van zomaar een folklore- of carnavalsgroep. En toch staan ze nog niet in de database van Radio 1, merkt de band op in een Twitter-bericht. Om er vervolgens fijntjes een link naar de stempagina van De Lage Landenlijst aan toe te voegen. “We willen onze 15.000 volgers beleefd vragen om nu niet massaal Zuipen in te vullen, want het zou wel erg gênant zijn voor Radio 1 mocht Katastroof toch in die lijst komen te staan. Terwijl ze die gereserveerd hebben voor hun vriendjes. Niet doen, hé!”

De ludieke oproep heeft z’n effect alvast niet gemist. Fans kiezen massaal nummers van Katastroof in hun stemformulieren voor De Lage Landenlijst. In die mate dat het plots heel waarschijnlijk wordt dat Zuipen en Met de wijven niks as last straks opduiken tussen parels als Ruimtevaarder van Kommil Foo en Ploegsteert van Het Zesde Metaal. Bij Radio 1 vinden ze het alvast niet erg als er op deze manier een vreemde eend hun lijst binnen klimt. “Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd”, zegt woordvoerster Yasmine Van der Borgt. “Het is fijn om te zien hoe fans opkomen voor hun favoriete nummers, ongeacht van wie het is.”

Het initiatief doet denken aan 2017, toen enkele vrienden lobbyden om Africa van Toto in De tijdloze van Studio Brussel te stemmen. Met succes, want Africa kwam toen als hoogste nieuwkomer binnen in de lijst, op plaats 37.

LEES OOK. Hoe een ideetje van vrienden plots een hype werd: staat ‘Africa’ van Toto straks op één in De Tijdloze?

Corrigeer

MEER NIEUWS