Graffiti-kunstenaars creëren pareltje in fietstunnel Berchem

Berchem -

De afgelopen weken staken streetart-kunstenaars SMOK, Eltipo en K.SHIT de handen stevig uit de mouwen. Samen namen ze de groezelige fietserstunnel onder de Generaal Lemanstraat onder handen.

De fietstunnel, die eigendom is van het Agentschap van Wegen en Verkeer, is een belangrijke schakel in het Ringfietspad aan de binnenkant van de Ring. De tunnel vormt tevens de grens tussen de districten Berchem en Antwerpen en verbindt het zwembad Wezenberg met het kruispunt Grotesteenweg – Singel.

“De tunnel had dringend nood aan een opfrisbeurt omdat hij door tal van tags een verloederde indruk gaf”, zegt Berchems districtsschepen voor Streetart Kris Gysels (Open Vld). Een uitstekende locatie dus om een groot streetartwerk te laten schilderen, zeker omdat hier dagelijks een duizendtal fietsers doorrijden.”

“Het project werd me al een hele tijd geleden toegegund”, vertelt SMOK, ofte Bart Boudewijns. “Alleen was het te veel werk om alleen te doen. De tekening moest namelijk snel worden gezet om zo min mogelijk hinder te veroorzaken.” Hij riep daarom de hulp in van twee collega’s: Eltipo en K.SHIT. “Alle drie hebben we een heel eigen stijl. Ik werk vrij realistisch. Eltipo start doorgaans vanuit tekst en K.SHIT werkt vooral abstract. We hebben een basisidee gezocht van waaruit we alle drie konden vertrekken: het water. Omdat deze tunnel tussen het toekomstige Brialmontpark en het Wezenbergzwembad ligt. Zelf heb ik er enkele dieren in verwerkt die je in het park kan vinden.”

De drie werkten een tweetal weken aan het kunstwerk. “De tunnel staat gekend als een graffitigevoelige plaats. Met de realisatie van dit werk willen dat tegengaan. Op het streetartwerk is bovendien een speciale coating aangebracht zodat illegale graffititags in de toekomst gewoon afgewassen kunnen worden. Wie wil taggen of graffitiwerken wil aanbrengen is hiervoor meer dan welkom op onze gedoogzone aan de overkant van de Ring”, zegt Kris Gysels nog.

Graffiti-kunstenaars creëren pareltje in fietstunnel Berchem
Foto: district Berchem
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio