Amper een op de drie Belgen ziet perfect

Amper een op de drie Belgen ziet perfect

Foto: SBR

Minder dan een op de drie Belgen ziet perfect en ruim vier op de tien Belgen zien onscherp of hebben last van pijnlijke, branderige, gevoelige of rode ogen. Dat blijkt maandag uit een analyse van APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België, naar aanleiding van de “Week van het Zien” van 3 tot 10 oktober.

Onze moderne levensstijl met veel beeldschermuren vergroot volgens APOOB sterk het risico op minder goed zien. De helft van de Belgen ging de voorbije vijf jaar ook niet op controle bij een opticien of optometrist, luidt het. Daarom wordt iedereen tijdens de Week van het Zien uitgenodigd om vrijblijvend zijn of haar zicht te laten checken met een oogmeting.

Voorkomen dan genezen

“Het moderne leven met veel beeldschermtijd stimuleert onze ogen om bijziend te worden”, zegt Vlaams APOOB-voorzitter Serge Bruninx, zelf ook opticien-optometrist. “In feite groeit je oogbol langer dan normaal, waardoor je zicht wordt aangetast en op termijn ook de gezondheid van je ogen achteruit kan gaan. Zonde, want voorkomen is beter dan genezen.” Volgens APOOB kan de helft van de patiënten met verlies van gezichtsvermogen perfect behandeld worden bij vroegtijdige diagnose.

Tijdens de Week van het Zien bieden 200 deelnemende opticiens en optometristen een vrijblijvende oogmeting aan. Meer info op www.weekvanhetzien.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS