Dolle achtervolging eindigt in Rivierenhof: verdachte neergeschoten met taser

Deurne / Antwerpen -

Voor het eerst heeft de Antwerpse politie een stroomstootwapen gebruikt om iemand te overmeesteren. Leden van het snelleresponsteam ‘taserden’ een Nederlander die hen na een lange achtervolging te lijf ging met een ijzeren staaf.

Het stroomstootwapen maakt sinds twee jaar deel uit van de uitrusting van de arrestatie-eenheid van de politiezone Antwerpen. In 2019 werd het wapen al twintig keer gebruikt om verdachten af te schrikken, zondagavond werd voor het eerst iemand overmeesterd door het wapen te gebruiken. De ‘primeur’ was weggelegd voor een 31-jarige Nederlander die de politie met een ijzeren staaf bedreigde in het Rivierenhof in Deurne.

“Het snelleresponsteam (srt) besliste om de man te stoppen met zo weinig mogelijk geweld of gevaar voor de omgeving”, legt de politiezone Antwerpen uit. “Het stroomstootwapen werd ingezet waarna de verdachte op de knieën belandde. Toen de draden van de taser losten, kon de verdachte terug rechtstaan en bedreigde hij de politie opnieuw met de metalen staaf. Bij de actie met het stroomstootwapen die volgde, raakte de verdachte door de elektrische schok even verdwaasd en kon hij overmeesterd worden.”

De politie meldt nog dat de man, zoals voorzien in de richtlijnen, een medische controle kreeg in het ziekenhuis, daarbij werd zijn hartritme nagekeken.

Poging moord en gewapende weerspannigheid

Aan de arrestatie van de Nederlander ging een lange achtervolging vooraf. De Nederlandse politie had de jacht op de man ingezet nadat hij weggevlucht was bij een controle op de Antwerpsestraat in Putte (NL). Toen de Nederlanders de achtervolging inzetten stoof de verdachte met zijn bestelwagen weg in de richting van ons land.

“In de bebouwde kom reed hij 100 km/u waar 30 km/u de maximumsnelheid is”, zegt de Nederlandse politie. Op het knooppunt Markiezaat op de A4 ramde de man een politiewagen. Toen de vluchtende bestuurder met in zijn kielzog de Nederlandse en Belgische wegpolitie in Ekeren passeerde, zette het srt mee de achtervolging in. “Na een wilde rit over de Antwerpse Ring kwam de vluchtende auto tot stilstand op de brug van de E313 over het Rivierenhof”, zegt de politie.

Daar stapte de chauffeur uit en begon hij de politiemensen met zijn ijzeren staaf te bedreigen waarna hij het park invluchtte. Het srt kon hem daar na het gebruiken van de taser uiteindelijk overmeesteren. Het is nog onduidelijk of de man hier vervolgd zal worden voor feiten van gewapende weerspannigheid. De Nederlandse autoriteiten willen hem laten overleveren voor moordpoging (het inrijden op de politie, red.). Het zou kunnen dat de feiten die hij met zijn ijzeren staaf pleegde aan dat Nederlands dossier worden gekoppeld.

Waarom de verdachte wegvluchtte is nog onduidelijk, volgens de Nederlandse politie gaat het om een ‘zeer actieve veelpleger’ uit het Brabantse Oss.

(

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio