Posten verdelen, naar de koning, partijcongressen, regeerverklaring: wat gebeurt er de komende dagen?

Posten verdelen, naar de koning, partijcongressen, regeerverklaring: wat gebeurt er de komende dagen?

Foto: BELGA

De voorbije nacht werd een inhoudelijk regeerakkoord bereikt door de Vivaldi-onderhandelaars. Zodra de laatste puntjes zijn afgeklopt en de bevoegdheden verdeeld zijn, trekken formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) naar de koning om hun eindverslag uit te brengen. Tegen dan weten we ook wie er premier wordt, en zullen allicht de eerste inhoudelijke details uit het regeerakkoord lekken. Hoe zien de komende uren en dagen er nu uit?

VANDAAG

Zodra de hoofdonderhandelaars er volledig uit zijn en de bevoegdheden hebben verdeeld, zullen ze allicht eerst een paar uurtjes slaap willen inhalen. Op de partijhoofdkwartieren wordt er echter meteen een versnelling hoger geschakeld en vertrekken de uitnodigingen voor de partijcongressen die vanavond nog zouden moeten plaatsvinden. Het regeerakkoord zelf wordt zo snel mogelijk verspreid naar de partijleden zodat die het kunnen doornemen. Intussen draaien de socialemediateams wellicht overuren: zij lanceren ongetwijfeld allemaal pancartes en filmpjes om te focussen op wat hun partij binnen heeft gehaald.

Voor zover dat nog niet gebeurd is, wordt op de hoofdkwartieren gediscussieerd over de casting. Zodra de portefeuilles verdeeld zijn door de onderhandelers, moeten daar door de partijen namen tegenover gezet. Voor de voorzitters wordt het een lastige dag: carrières worden gemaakt of gekraakt. Die namen lekken in de loop van de dag uit, of ten laatste op de partijcongressen vanavond. Daarop mogen de leden zich uitspreken voor of tegen de regeringsdeelname van hun partij.

Corona dwingt de partijen tot inventiviteit. Open VLD gaat bijvoorbeeld voor een volledig digitaal congres, CD&V voor een volledig fysiek congres. Groen en SP.A combineren de twee: een deel fysiek, een deel digitaal. De groenen voorzien meerdere locaties in de verschillende provincies waarop de leden alles kunnen volgen. Over de modaliteiten wordt nog volop nagedacht, maar sowieso zal het – behalve bij de groenen – vechten worden om een plaatsje te bemachtigen in de zaal. Ook dat is tactiek, zeker bij CD&V, waar wel wat discussie verwacht wordt.

DONDERDAG

In principe legt de nieuwe ploeg donderdagvoormiddag de eed af, gevolgd door de regeerverklaring. Normaal gezien vindt die in de Kamer plaats, maar corona dwingt ook daar tot creativiteit. Plaats van afspraak om 14 uur wordt het Europese Parlement, waar voldoende plaats is om alle 150 Kamerleden fysiek te ontvangen met voldoende afstand.

VRIJDAG EN ZATERDAG

Ook het debat over de regeerverklaring, dat vrijdag staat gepland, en de vertrouwensstemming, die zaterdag is voorzien, zal plaatsvinden in het Europees Parlement in Brussel.

Corrigeer

MEER NIEUWS