“Moord is juiste omschrijving”, zegt openbaar aanklager op Assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71)

“Moord is juiste omschrijving”, zegt openbaar aanklager op Assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71)

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) heeft procureur-generaal Frederic Vroman zijn requisitoir gehouden. Foto: BELGA

Op het assisenproces tegen Mohamed Koukouh (71) heeft procureur-generaal Frederic Vroman zijn requisitoir gehouden. Volgens de openbaar aanklager bracht de beschuldigde zijn ex-partner Rita Waeles (60) op 7 maart 2018 in Veurne wel degelijk met voorbedachten rade om het leven.

Tijdens zijn requisitoir stond Frederic Vroman uitgebreid stil bij het geheugenverlies van de beschuldigde. Het moment van de feiten omschreef hij jarenlang als een zwart gat. “Dat is om te tonen dat het in een impuls is gebeurd, bijna per ongeluk. Loop niet in die val. Uw hersenen werken precies zo dat je het beter herinnert als je zeer boos bent. Die rooie waas dat is nonsens, dat bestaat niet.”

Het openbaar ministerie blijft erbij dat Mohamed Koukouh zich schuldig maakte aan moord. “Dat is de juiste omschrijving. Ik heb die kwalificatie niet alleen beslist. De raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling hebben al beslist om de zaak voor moord naar het hof van assisen te verwijzen.” Mogelijk zal de verdediging pleiten dat van een oogmerk tot doden geen sprake was. “Welke bedoeling kan je hebben als je met zo’n ding zo hard steekt in de hartstreek? Wou hij haar aaien met de priem? Hij kon niet falen door die handeling te stellen.”

“Zij dood, ik dood”

Onmiddellijk na de feiten liet de beschuldigde dat ook al uitschijnen tegenover de wijkagent. “Zij dood, ik dood”, zou hij toen gezegd hebben. Volgens de gerechtsdeskundigen is hij ook verstandig genoeg om de gevolgen van zijn daden in te kunnen schatten. “Hij wist wat hij deed en hij kreeg wat hij wou. Hij zag mamaatje niet alleen doodgraag, hij zag haar ook graag dood.”

Volgens Mohamed Koukouh had zijn echtgenote beloofd om hem na de zitting van de familierechtbank een deel van hun geld terug te geven. De beschuldigde haalde naar eigen zeggen uit met een priem nadat Waeles gezegd had dat ze hem zou blijven pluimen. De procureur-generaal wees de juryleden er echter op dat de getuigen die woorden niet gehoord hebben. “En ik vind eigenlijk ook dat zij hem op dat moment niet gepluimd had.” Volgens het OM had de beschuldigde minstens al een plannetje toen hij zich moest buigen om in zijn wagen een priem te pakken.

Het grote aantal priemen en scherpe voorwerpen in de auto werd ook uitgebreid aangehaald. “Wat voor een uitleg was me dat gisteren? Hoe kan je een sterschroevendraaier nog gebruiken nadat je hem geslepen hebt?” De procureur-generaal kon ook niet begrijpen waarom Koukouh zelf zoveel geld meenam naar de rechtbank. “Dat is toch bizar? Hij ging daar toch geld krijgen?”

Ten slotte werd in het requisitoir gewezen op enkele elementen die erop wijzen dat Koukouh zijn plan rustig uitvoerde. Zo nam de beschuldigde onmiddellijk na de fatale steek met gierende banden de vlucht. “Als hij niet wou dat Rita dood was, zou hij zich toch over haar ontfermen?” Bovendien zou Mohamed Koukouh twee dagen voor de feiten afscheid genomen hebben van zijn jongste zoon. “Jamel kwam op mij oprecht over. Meerdere keren heeft Koukouh hem gevraagd of hij kwaad zou zijn als hij moeder wat zou aandoen. Alles wijst erop dat hij het gepland heeft. Er was geen emotie, hij heeft niet gehandeld in een roes.”

Dadelijk zullen de advocaten van Koukouh hun pleidooi houden.

Corrigeer