Fluvius en toplui doorverwezen naar correctionele rechtbank voor explosie met één dode in Wilrijk

Fluvius en toplui doorverwezen naar correctionele rechtbank voor explosie met één dode in Wilrijk

Drie huizen werden vorig jaar compleet vernield en er vielen een dode en drie zwaargewonden. Foto: BFM

Wilrijk -

De raadkamer in Antwerpen heeft netbedrijf Fluvius, de CEO en de directeur netuitbating doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor de zware ontploffing aan het Ridderveld in het Antwerpse district Wilrijk. Drie huizen werden vorig jaar compleet vernield en er vielen een dode en drie zwaargewonden.

Wilrijk werd op 3 september kort na de middag opgeschrikt door een enorme explosie. Drie huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het ging om Ridderveld 10, 11 en 12. Drie andere woningen liepen zware schade op. Ook in de ruime omgeving was er heel wat materiële schade. De hulpdiensten konden drie slachtoffers levend vanonder het puin halen. Voor de 86-jarige Louise D’hertefelt kwam alle hulp te laat.

Uit het onderzoek blijkt volgens het parket dat onder de verantwoordelijkheid van Fluvius fouten zijn gemaakt. “De deskundige die de oorzaak van de ontploffing heeft onderzocht, is tot de conclusie gekomen dat er een probleem was met de huisaansluiting. De koppeling in de kelder van Ridderveld 11 was onvoldoende aangeschroefd. Mogelijk is de gebrekkige aansluitingsbuis verschoven bij graafwerken, met een gaslek tot gevolg”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Het parket vroeg de raadkamer om Fluvius, de CEO en de directeur netuitbating naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting door gebrek aan een huisaansluiting. De raadkamer is daar woensdag op in gegaan.

Het netbedrijf en zijn toplui hadden zich niet verzet tegen een verwijzing. “We zijn ervan overtuigd dat ons bedrijf en onze medewerkers geen schuld treft bij de tragische gebeurtenissen van 3 september 2019 en hebben goede argumenten om dit aan te tonen. We behouden onze inhoudelijke verdediging echter voor de procedure ten gronde die nu wordt opgestart”, reageerde Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt na afloop.

Ook de dochter van Louisa D’hertefelt was aanwezig op de zitting. Zij is blij dat het tot een proces zal komen. “Ik hoop dat die rechtszaak de waarheid aan het licht zal brengen. Ik heb het strafdossier wel kunnen inkijken, maar ik zit nog met veel vragen. Wat is er precies allemaal fout gelopen? Ik krijg er mijn moeder niet mee terug, maar ik zou wel graag antwoorden willen”, zei Vera De Preter.

Corrigeer

MEER NIEUWS