Alle ministerposten zijn verdeeld: dit zijn de leden van de regering-De Croo

Alle ministerposten zijn verdeeld: dit zijn de leden van de regering-De Croo

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Sophie Wilmès (MR) en Sammy Mahdi (C&V) Foto: rr

Alle bevoegdheden zijn verdeeld, de partijcongressen zijn afgelopen. En nadat Groen en MR donderdagochtend als laatsten hun keuze maakten, zijn ook alle ministerposten verdeeld. Een overzicht van alle ministers en staatssecretarissen in de regering-De Croo I.

Aan Vlaamse kant mag SP.A 2 ministers aanleveren, net als Groen. CD&V mag 2 ministers en 1 staatssecretaris aanleveren. Open VLD mag naast de premier 1 minister en 1 staatssecretaris voordragen.

Open VLD:

Alexander De Croo zal het premierschap voor zijn rekening nemen. Daarnaast zal Open VLD dus ook één ministerpost en een staatssecretaris krijgen.

Vincent Van Quickenborne, huidig burgemeester van Kortrijk, wordt minister van Justitie.

Eva De Bleeker wordt staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken. Ze is 46 jaar en werkt voor de Europese Commissie. Ze is voorzitter van Open VLD Vrouwen en eerste schepen in Hoeilaart.

Alle ministerposten zijn verdeeld: dit zijn de leden van de regering-De Croo
Eva De Bleeker Foto: BELGA

SP.A:

Voorzitter Rousseau beloofde in de vooravond een bom, en pakte dus uit met een verrassing van formaat. Oud-voorzitter Frank Vandenbroucke maakt zijn rentree in de nationale politiek en wordt de nummer één van de Vlaamse socialisten in de federale regering. De 64-jarige Vandenbroucke stopte eind 2011 met politiek om zijn academische carrière voort te zetten. Nu wordt hij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Die eerste portefeuille had hij al eens op zak tijdens de regering-Verhofstadt I. Hij keert nu dus langs de grote poort terug.

Kamerfractieleider Meryame Kitir wordt minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid in de nieuwe federale regering. De 40-jarige Limburgse met Marokkaanse roots raakte eerst bekend als vakbondsvrouw bij Ford Genk, om nadien sinds 2007 voor de socialisten in de Kamer te zetelen.

Alle ministerposten zijn verdeeld: dit zijn de leden van de regering-De Croo
Foto: BELGA

Groen:

Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten worden dan weer de twee ministers die Groen afvaardigt naar de nieuwe federale regering. De Sutter wordt bevoegd voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven en wordt ook vicepremier, de Brusselse Van der Straeten krijgt Energie.

Verrassend is die keuze wel, want lange tijd ging men er van uit dat Kristof Calvo, huidig Kamerfractieleider, een ministerpost zou krijgen.

CD&V:

CD&V krijgt twee ministers en één staatssecretaris. Financiën is voor Vincent Van Peteghem. De burgemeester van het Oost-Vlaamse De Pinte wordt ook vicepremier.

Annelies Verlinden krijgt Binnenlandse Zaken. Ze is vennoot bij advocatenkantoor DLA en actief bij de CD&V in Schoten waar ze gemeenteraadslid was. Verlinden is voormalig nationaal ondervoorzitter van jong CD&V.

Federaal parlementslid Sammy Mahdi wordt dan weer staatssecreataris voor Asiel en Migratie.

Maar CD&V krijgt naast deze drie posten ook nog een internationale functie: die van ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank. Die post gaat volgens sommigen naar Koen Geens, die niet meer in de volgende regering stapt en in de regering van Elio Di Rupo minister van Financiën was.

Alle ministerposten zijn verdeeld: dit zijn de leden van de regering-De Croo
De drie CD&V-gezichten in de nieuwe regering Foto: rr

PS:

De PS krijgt Werk en Economie, Pensioenen, Defensie en de Relance. Voorzitter Paul Magnette mag die toekennen aan maar liefst vijf excellenties: een vicepremier, twee ministers en twee staatssecretarissen.

Pierre-Yves Dermagne wordt vicepremier en bevoegd voor Economie en Werk. Ludivine Dedonder wordt minister van Defensie. Een primeur voor ons land, want nog nooit was een vrouw minister van Defensie. Karine Lalieux (56) krijgt de bevoegdheden Pensioenen, Sociale Integratie, Armoedebestrijding en Personen met een Handicap in haar portefeuille. Ze is gemeenteraadslid en OCMW-voorzitter in Brussel, maar zetelde tussen 2000 en 2019 al in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Daarnaast levert de PS ook een staatssecretaris: Thomas Dermine zal zich bezighouden met Herstel en Wetenschapsbeleid.

Éliane Tillieux, en dus niet André Flahaut, wordt Kamervoorzitter.

Ecolo:

Ecolo krijgt twee ministers: Georges Gilkinet wordt Ecolo-vicepremier en minister voor Mobiliteit en NMBS in de nieuwe federale regering. Zakia Khattabi wordt minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Sara Schlitz tenslotte wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

MR:

Als laatste partij maakte ook MR donderdagochtend bekend wie voor de Franstalige liberalen in de federale regering zal zetelen. Sophie Wilmès en David Clarinval lagen in de lijn der verwachtingen. Eerder was al duidelijk dat ontslagnemend premier Wilmès vicepremier zou worden. Ze krijgt er de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Handel en de biculturele instellingen bij. Ontslagnemend minister van Begroting Clarinval krijgt de bevoegdheden Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Institutionele Zaken.

Mathieu Michel is de verrassende derde: de broer van voormalig premier Charles Michel zal als staatssecretaris bevoegd worden voor Digitale Agenda, Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en de Regie der Gebouwen. Michel is momenteel gedeputeerde in Waals-Brabant.

Ontslagnemend minister Denis Ducarme verhuist naar de Waalse regering, waar hij de bevoegdheden Toerisme, Ambtenarenzaken en Verkeersveiligheid overneemt van Valérie De Bue. Zij wordt MR-fractieleider in het parlement van de Franse Gemeenschap.

Corrigeer

MEER NIEUWS