Dertig leerlingen in quarantaine nadat docente ziek lesgeeft: “Dom en onverstandig”

 

 ©  Vives Kortrijk

Een docente van de Vives-hogeschool in Kortrijk is op de vingers getikt omdat ze toch ging lesgeven terwijl ze zich ziek voelde. Ze blijkt nu besmet met het coronavirus. De hele groep van dertig studenten moet in quarantaine. “Dom en onverstandig”, zegt de hogeschool.

Joeri DewagenaereBron: Eigen berichtgeving

De docente in kwestie liet vorige week op donderdagavond in een e-mail aan haar leerlingen weten dat ze zich niet zo lekker voelde. “We zullen morgen wel zien of de les doorgaat”, zo kreeg de groep studenten van de derde bachelor Orthopedagogie te horen.

De docente voelde zich naar eigen zeggen moe en ze had een verkoudheid, maar geen koorts.

Op vrijdag kregen de studenten in een nieuwe mail te lezen dat de les die middag wel degelijk zou doorgaan. Het zou de laatste echte les in een klaslokaal zijn, voor dat bewuste vak. De overige lessen zouden online gegeven worden. De docente besloot naar eigen zeggen daarom om toch les te geven, “om de studenten het sociaal contact te gunnen”.

In het leslokaal vroeg de docente haar leerlingen om zo veel mogelijk achteraan te gaan zitten, “voor alle zekerheid”.

Op vrijdagavond voelde de docente zich plots veel zieker. Ze heeft ondertussen een positieve coronatest afgelegd.

“Dom en onverstandig”

“Een domme en onverstandige beslissing”, zegt de hogeschool in een reactie. Opmerkelijk: algemeen directeur Joris Hindryckx riep diezelfde vrijdag nog alle studenten op om alle contacten onderling te beperken, en niet in te gaan op de versoepelingen die de Veiligheidsraad had afgekondigd. “Dit is niet het moment voor meer contacten”.

“Geen sanctie”

De dertig studenten hebben nu het verzoek gekregen om zich aan een quarantaine te houden. Twee studenten zouden intussen al een positieve test afgelegd hebben, maar het is volgens de hogeschool niet duidelijk of ze besmet werden door hun docente. Eén student zou vorige week al positief getest hebben.

Alle overige studenten uit de groep worden nu ook getest, en zullen vrijdag of zaterdag het resultaat ervan kennen.

“De docente heeft zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken: wie zich onwel voelt, blijft thuis”, zegt de hogeschool. “De betrokken docente beseft dat ze verkeerd gehandeld heeft.” De hogeschool heeft echter toch beslist om de vrouw geen sanctie op te leggen.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie