Voor 300 miljoen euro aan nieuwe fietspaden: fors meer geld voor extra verkeersveiligheid

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). 

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). ©  BELGA

Voor 300 miljoen euro aan nieuwe fietspaden tegen het einde van de legislatuur, dat was het voornemen. In de praktijk wordt dat doel al eind volgend jaar bereikt. In totaal trekt de Vlaamse regering 885 miljoen euro uit voor verkeersveiligheid, in het kader van het relanceplan. “Als het goed gaat in de bouw, gaat het in de hele economie goed.”

Het Vlaamse relanceplan ter waarde van 4,3 miljard euro, dat vorige week werd voorgesteld, vult die relance erg breed in. Dat blijkt uit de toelichting van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), de gulst bedeelde minister in het plan.

Peeters spendeert om en bij de 300 miljoen euro aan de fietspaden, waardoor ze al in 2021 het streefdoel voor het einde van de legislatuur haalt. Het geld wordt gestopt in de 650 kilometer aan fietssnelwegen die nog moet worden gehaald, maar ook in de 7.700 kilometer fietspaden langs gewestwegen. Die scoren slecht op veiligheid, bleek vorige week nogmaals uit het Fietsrapport.

Nieuw is dat gemeentebesturen schoolfietsroutes kunnen aanduiden die dringend veiliger moeten worden gemaakt. Vanaf volgend jaar kunnen ze daar Vlaamse subsidies voor krijgen.

Zwarte punten

Daarnaast gaat zowat 300 miljoen euro naar verkeersveiligheid, in het bijzonder aan het wegwerken van de zwarte punten. Op de dynamische lijst staan nu 296 van dat soort gevaarlijke verkeerssituaties. Het budget stijgt van 30 tot 80 miljoen euro. “Ik wil ook de punten aanpakken die nu blijven liggen omdat er wordt gewacht op de vernieuwing van rioleringen en andere nutsleidingen”, zegt Peeters. “We gaan sommige punten gewoon aanpakken en als dan blijkt dat ze binnen een paar jaar opnieuw moeten worden opengebroken, is dat maar zo.”

De resterende 300 miljoen is bestemd voor investeringen in duurzaamheid. Zo krijgt vervoersmaatschappij De Lijn 93 miljoen euro om bussen met Euronorm 3 te vervangen door nieuwe hybride bussen. En op de hoofdverkeersassen komt er elke 25 kilometer een oplaadmogelijkheid voor elektrische wagens. (kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verkeersveiligheid

Video

Keuze van de redactie