Toon Aerts wint Ethias Cross in Kruibeke, Thibau Nys (17) gooit hoge ogen met vijfde plaats

Toon Aerts wint Ethias Cross in Kruibeke, Thibau Nys (17) gooit hoge ogen met vijfde plaats

Foto: BELGA

Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) heeft de Ethias Cross in Kruibeke gewonnen. De voormalig Belgisch kampioen was sterker dan de huidige kampioen, Laurens Sweeck, en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal). Lars van der Haar werd vierde, Thibau Nys gooide alle monden open met een vijfde plaats. Bij de dames won ook een Telenet Baloise Lion: Lucinda Brand.

Op een echte crossparcours, met slijk, niveauverschillen en veel loopstroken, waren de Sauzen Pauwels-Bingoal ploegmakkers Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck er bij de start als de kippen bij. Maar Toon Aerts nestelde zich tussen het drietal. Zijn ploegmakker Lars Van der Haar raakte niet meer tot bij de vier. Vanthourenhout moest al snel de rol lossen. Hij zou later, met last aan de enkel, zelfs de wedstrijd voortijdig verlaten.

Aerts verslaat sterk blok

Iserbyt, Sweeck en Aerts wisselden om beurt van positie maar Aerts kon elke aanval van de ploegmakkers pareren om dan finaal zelf zijn turbo aan te schakelen en eerst Iserbyt en uiteindelijk ook Sweeck te lossen. “Toch was het knokken tot de laatste snik. Want elk foutje kon fataal zijn. Het was dus niet fysiek, maar ook mentaal een zware wedstrijd. Dit zal ongetwijfeld een voorbode zijn voor de rest van het seizoen: een strijd van enkelingen tegen een sterk ploegblok van de ploeg Mettepenningen”, vertelde Aerts, die heel blij was dat hij ook die psychologische strijd kon winnen. “Twee jaar geleden won ik in Amerika ook één van de eerste crossen van het seizoen. Het was een voorbode van een heel mooi veldritjaar. Laat ons dus hopen dat de geschiedenis zich herhaalt.”

Sweeck en Iserbyt legden zich sportief neer bij de nederlaag. “De Polderscross was eerder een Powercross”, vatte Iserbyt samen. “We hebben om beurten geprobeerd om aan te vallen, maar je voelde steeds dat Toon daar weinig moeite mee had. Het was dus rekenen op foutjes die hij zou maken. Er kwamen er wel een paar, maar ik kreeg de kloof nooit meer dicht”, analyseerde Sweeck.

Toon Aerts wint Ethias Cross in Kruibeke, Thibau Nys (17) gooit hoge ogen met vijfde plaats
Thibau Nys werd vijfde in Kruibeke: knap voor een knaap van amper 17 jaar oud. Foto: BELGA

Achter de toppers gooide intussen de piepjonge Thibau Nys hoge ogen. Kwam hij na de eerste ronde nog net in de top twintig door, dan rukte hij ronde na ronde op. “Dit was een cross naar mijn hart. Ik kon hier alles kwijt: techniek en vermogen. Vorige week kon ik in Lokeren niet voluit gaan. Mijn rug speelde steeds op. Die hebben we deze week onder handen genomen. Het gevoel was vandaag helemaal terug. Dit is echt wel genieten. Maar verwacht nu niet dat het elke week van dat gaat zijn. Af en toe een uitschieter maar vooral regelmaat opbouwen, dat is het doel dat ik dit seizoen voor ogen heb”, aldus Nys junior.

Ook bij vrouwen prijs voor Telenet Baloise Lions

Na een derde plaats vorige week in Lokeren greep Lucinda Brand zaterdag in en rond de Argex kleiputten in Kruibeke wel de winst in de vrouwencross. De Nederlandse kon pas in de slotronde voorbij Europees kampioene Yara Kastelijn komen.

“Het was inderdaad een hele wedstrijd lang achtervolgen. Maar ik ben er wel altijd in blijven geloven. Want de omloop was heel zwaar en niet zonder risico’s. Een foutje was dus snel gemaakt. Gelukkig bleef ik zelf foutloos en kon ik op de loopstroken heel wat terrein goedmaken. Dat loonde op een halve ronde van het einde. Ik voelde me ook een pak beter dan vorige week in Lokeren. Maar dat zegt natuurlijk niet veel. Het seizoen is nog heel lang en het zal elke week hard werken zijn om dit niveau aan te blijven houden”, aldus de kopvrouw van Telenet Baloise Lions.

Toon Aerts wint Ethias Cross in Kruibeke, Thibau Nys (17) gooit hoge ogen met vijfde plaats
Lucinda Brand won de Polderscross voor Yara Kastelijn. Foto: BELGA

Belgisch kampioene Sanne Cant nam, net als vorige week in Lokeren, de snelste start. Ook de Britse Anna Kay was goed weg. Maar het duo moest al snel Europees kampioene Kastelijn naast zich dulden en de Nederlandse nam meteen over. Achter haar vonden Denise Betsema en Lucinda Brand elkaar in de achtervolging. Op de loopstukken liet Brand haar landgenote achter zich om in de slotronde de achterstand, die maximaal 30 seconden bedroeg, op Kastelijn ook dicht te rijden. Dat lukte op een halve ronde van het einde.

Brand aarzelde niet en pakte meteen enkel lengten. Kastelijn moest zich nog reppen om Betsema achter zich te houden. Aniek Van Alphen, winnares van de openingscross vorige week, eindigde dit keer net naast het podium. Sanne Cant werd zevende en werd daarmee, net als vorige week, de beste Belgische.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.