Artsen niet te spreken over uitstapje van Donald Trump: “Dit is waanzin”

Om te zwaaien naar zijn fans. Daarom verliet de met het coronavirus besmette Donald Trump zondagnamiddag even het Walter Reed-ziekenhuis. Hoewel het om een kort uitstapje ging, zijn enkele artsen van het ziekenhuis kwaad op de Amerikaanse president. “Dit is waanzin.”

In een zwarte SUV werd Trump - met mondmasker op - zondagnamiddag even rondgereden om zijn fans te groeten en te tonen dat hij het goed stelde. In de wagen bij hem zaten minstens twee andere personen: vermoedelijk leden van de Secret Service. Zij droegen ook mondmaskers en oogbescherming, zo is te zien op videobeelden.

Spoedarts James Philips, die verbonden is aan het Walter Reed-ziekenhuis waar de president momenteel is opgenomen, kon niet lachen met de presidentiële stunt. “Iedereen die in de wagen zat tijdens die compleet onnodige drive-by, moet nu in quarantaine voor veertien dagen. Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven”, zo luidt het in een tweet. “Dit was politiek theater. Trump dwong die mensen om hun leven te riskeren voor wat theater. Dit is waanzin.”

Later voegde Philips daar nog een tweede tweet aan toe. “Die presidentiële SUV is niet alleen kogelwerend, maar ook hermetisch afgesloten als bescherming tegen chemische aanvallen. Het risico op een besmetting is er erg hoog. De onverantwoordelijkheid hiervan is schokkend. Mijn gedachten gaan uit naar de Secret Service-leden die gedwongen werden om hieraan mee te doen.”

Ook Jonathan Reiner, professor aan de George Washington Universiteit, spaarde zijn kritiek niet. “Met zijn joy ride buiten het ziekenhuis plaatste de president zijn Secret Service in gevaar.”

Melania blijft thuis

Ondertussen meldt de Amerikaanse zender NBC op gezag van een Witte Huis-medewerker dat de - eveneens besmette - first lady haar echtgenoot voorlopig niet wil bezoeken in het ziekenhuis. “Net omdat ze daarmee vreest om de agenten die haar beschermen te besmetten.”

Donald Trump had zijn uitstapje zondag op voorhand aangekondigd in een videoboodschap op Twitter. “Er zal een klein verrassingsbezoek komen”, aldus de president, die ook “de geweldige patriotten” prees die buiten aan het ziekenhuis vlakbij Washington hun steun kwamen betuigen.

In de boodschap verklaarde hij ook nog “veel te hebben geleerd over Covid-19”. “Ik heb het geleerd door het zelf te ervaren, het is de school van het leven”, zei hij onder meer. “Dit is niet wat we in de boeken lezen, en dat begrijp ik, en het is iets heel interessants.”

Corrigeer

MEER NIEUWS