Britse gerecht annuleert eerder vonnis over Venezolaanse goudreserves

Nicolas Maduro ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Het hof van beroep in Londen heeft een eerdere beslissing van een Britse rechtbank teruggedraaid. In juli besliste die rechtbank dat 30 ton aan Venezolaanse goudreserves, die gedeponeerd zijn bij de Bank of England, niet teruggegeven moesten worden aan Caracas omdat de Britse regering oppositieleider Juan Guaido erkent als enige staatshoofd van Venezuela. Maandag besliste het hof dat de regering in Londen tegelijk Nicolas Maduro, vandaag nog altijd aan de macht, “de facto” kan blijven erkennen als president.

Daarnaast heeft de rechtbank maandag ook een diepgaand onderzoek bevolen dat moet nagaan wie van de twee nu over de nodige legitimiteit beschikt om de hand te leggen op de goudreserves, die een waarde hebben van 890 miljoen euro.

De lagere rechtbank had voor zijn uitspraak verwezen naar een uitspraak uit februari vorig jaar, van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Samen met verschillende andere westerse landen erkende Londen Guaido toen als “interimpresident van Venezuela”.

Hunts statement volstaat voor het hof van beroep echter niet als basis voor een juridische beslissing.

Maduro wil het goud, ter waarde van 890 miljoen euro, gebruiken om zijn liquiditeitsproblemen op te lossen, maar tot dusver weigerde de Bank of England in te gaan op die vraag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Venezuela

Video

Keuze van de redactie