Minister Zuhal Demir (N-VA) roept Nederlands bedrijf op om “misleidende campagne” rond zonnepanelen stop te zetten

Minister Zuhal Demir (N-VA) roept Nederlands bedrijf op om “misleidende campagne” rond zonnepanelen stop te zetten

Foto: Photo News

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt het Nederlandse bedrijf Comparisa een “misleidende campagne” over het snel plaatsen van zonnepanelen onmiddellijk stop te zetten. Afgelopen zomer trok Luminus ook al een campagne terug op vraag van de minister.

Het bedrijf adverteert op Facebook dat het plaatsen van zonnepanelen in 2020 een garantie is op een terugdraaiende teller gedurende vijftien jaar. Het laat bovendien uitschijnen dat zonnepanelen dit jaar bestellen evident is, terwijl de orderboekjes bij de meeste leveranciers vol zitten. “Misleidend”, vindt Demir.

Op 1 januari wordt immers een nieuw systeem van kracht met een zeker premiebedrag van maximaal 1.500 euro. Tot dan komen installaties in het oude systeem terecht met een terugdraaiende teller. “Maar als u de investering doet omdat de kranten schrijven dat het ‘lucratief’ is als u zich haast voor 1 januari, en u zo de ‘garantie’ hebt op een terugdraaiende energieteller gedurende vijftien jaar, dan roep ik u op om twee keer na te denken. Het klopt niet. Er zijn op dat vlak geen zekerheden en iedereen die u het tegendeel beweert, liegt”, zei Demir enkele maanden geleden al.

Ze wijst erop dat het Vlaamse besluit door de verschillende regulatoren (VREG, CREG) en partijen waaronder de federale overheid wordt aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Die zien in de terugdraaiende teller een discriminatie tussen mensen met en zonder zonnepanelen. “Indien het hof hun redenering volgt, draaien de meters van de ene dag op de andere, niet terug. Dan is de beslissing vernietigd. Ik doe er alles aan om de vijftien jaar regeling te verdedigen bij het Grondwettelijk Hof, maar zij hebben het laatste woord.”

In alle gevallen blijft hernieuwbare energie een uitstekende investering, benadrukt Demir nog.

Corrigeer

MEER NIEUWS