Amerikaanse presidentsverkiezingen: Joe Biden en Donald Trump akkoord om debat week uit te stellen

Amerikaanse presidentsverkiezingen: Joe Biden en Donald Trump akkoord om debat week uit te stellen

Foto: REUTERS

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump donderdag had geweigerd om op 15 oktober digitaal in plaats van live in debat te gaan met zijn Democratische uitdager Joe Biden, stellen beide kampen voor om het debat een week later alsnog te laten plaatsvinden. Het derde televisiedebat zou dan naar 29 oktober moeten verschuiven.

LEES OOK. “Regering van Trump maakte van crisis een tragedie”: prestigieus medisch vakblad haalt voor het eerst ooit uit naar een politicus (+)

Na de weigering van Trump had het campagneteam van Biden laten weten dat het tweede debat op 15 oktober een rechtstreeks vragenuurtje met kiezers zou worden.

Daarna zei het team te hopen dat de onafhankelijke commissie dat de debatten organiseert, het debat een week later op 22 oktober toch nog zou laten plaatsvinden. De campagnemanager van de president liet daarop weten akkoord te kunnen gaan met dat voorstel, maar hij wou dat het derde debat zou worden verschoven naar 29 oktober. Dat zou amper vijf dagen voor de verkiezingen zijn.

De campagne-Biden heeft die verdaging prompt geweigerd. Ze verwijt Trump grillig gedrag en benadrukken dat niet hij de data bepaalt, maar de organisatie.

Hoe dan ook ligt de beslissing over toekomstige televisiedebatten bij die Commissie voor de Presidentiële Debatten. In de regel streeft zij er evenwel naar een consensus tussen beide kampen te bereiken.

Nog later donderdag twitterde het ABC News bekend dat Biden op 15 oktober in een zaal een solo-evenement, in een organisatie en met een moderator van de zender, zal houden.

Corrigeer