Voorzitter World Athletics steunt atletenprotest: “Een atleet die wil knielen op het podium, zal ik steunen”

Voorzitter World Athletics steunt atletenprotest: “Een atleet die wil knielen op het podium, zal ik steunen”

Foto: AFP

De atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio zouden het recht moeten hebben om op een “respectvolle” manier te protesteren. Dat heeft de voorzitter van World Athletics Sebastian Coe donderdag laten optekenen.

Volgens regel 50 van het olympisch charter worden onder meer politieke statements niet getolereerd op de Spelen. Daardoor zouden atleten tijdens de Spelen van Tokio, vanwege de coronacrisis uitgesteld tot de zomer van 2021, niet toegelaten worden om bijvoorbeeld uit protest te knielen tijdens een volkslied. Het onderwerp kwam weer bovenaan de agenda te staan in de context van de betogingen tegen racistisch geweld nadat de ongewapende zwarte man George Floyd op 25 mei in Minneapolis bij een arrestatie door een blanke politieman gedood werd.

“Ik heb klaar en duidelijk gezegd dat ik een atleet die wil knielen op het podium zal steunen”, zei Coe bij een bezoek aan gaststad Tokio. “De atleten willen de wereld waarin ze leven reflecteren. Dat lijkt me volkomen aanvaardbaar, zolang dit gebeurt met respect voor de andere atleten. Ik denk dat het merendeel van de atleten dit begrijpt.”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) suggereerde recent dat het klaar zou zijn om zijn positie op dit vlak te versoepelen. Het IOC verklaarde bereid te zijn in dit debat te luisteren naar de atleten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.