Christian Prudhomme verklaart afgelasting Parijs-Roubaix: “Gezondheidstoestand van het land gaat nu voorop”

Christian Prudhomme verklaart afgelasting Parijs-Roubaix: “Gezondheidstoestand van het land gaat nu voorop”

Foto: BELGAIMAGE

Er komt dit jaar geen 118e editie van Parijs-Roubaix. De Helleklassieker stond op 25 oktober geprogrammeerd, maar wordt vanwege de coronacrisis geannuleerd. Dat maakte de Franse organisatie ASO vrijdag bekend. Tourbaas Christian Prudhomme zegt dat de beslissing onvermijdbaar was geworden: “Het devies van de prefectuur was heel duidelijk: ‘Het is niet te doen’. Onverbiddelijk. Dan weet je het wel.”

Hoe is de beslissing genomen?

“De verandering van code naar maximale alertheid in Lille Métropole heeft de beslissing ingeleid. Dat bericht viel donderdagavond. De prefectuur van la Région des Hauts-de-France hebben ons gecontacteerd en gevraagd om Parijs-Roubaix niet te organiseren. We hadden vorige week nog een meeting met deze diensten en toen was de tendens nog optimistisch, dat er een wedstrijd zou gehouden worden. De prefectuur wou wel enkele zones voor toeschouwers verbieden. Maar gisteren was het devies van de prefectuur heel duidelijk: ‘Het is niet te doen’. Onverbiddelijk. Dan weet je het wel.”

Was er nog een andere keuze mogelijk?

“We kunnen nu eenmaal geen wedstrijd organiseren zonder de lokale besturen en de veiligheidsdiensten van de staat. De gezondheidstoestand van het land gaat nu voorop. Op de meeting van de prefecten van de regio met de diensten van de eerste minister viel het geval van Parijs-Roubaix en toen werd duidelijk gezegd dat die kon plaatsvinden. De cijfers die we kregen over het aantal besmettingen van het coronavirus zijn niet goed. Alles evolueert heel snel in de foute richting.”

Welk gevoel overheerst bij jou?

“Ik voel me enorm triestig want Parijs-Roubaix is de allermooiste klassieker. We zullen de koningin van de klassiekers missen. De koers vond voor een eerste keer plaats in 1896, overleefde de vorige eeuw en is er nog altijd. Waar je ook bent ter wereld praten ze over de Tour, maar ook over Parijs-Roubaix. Het is een wedstrijd met een enorme populariteit. Op naar 11 april 2021, al is dit met spijt in het hart.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.