Regels voor jeugdwerk worden strenger: vanaf 12 jaar mondmasker verplicht bij binnenactiviteiten

Regels voor jeugdwerk worden strenger: vanaf 12 jaar mondmasker verplicht bij binnenactiviteiten

Themabeeld Foto: rr

De regels voor het jeugdwerk worden verstrengd. Activiteiten moeten zo veel mogelijk buiten plaatsvinden. Binnenactiviteiten vanaf 12 jaar worden vanaf dan georganiseerd in bubbels van max 20 mét mondmaskers. Leidingsweekends en leefweken kunnen niet doorgaan, zo heeft Vlaamse minister Dalle beslist.

De cijfers van de coronacrisis blijven stijgen. Dankzij duidelijke jeugdwerkregels en draaiboeken, die al sinds de zomer in gebruik zijn, bleef de jeugdsector vooralsnog gespaard van virusclusters. Toch neemt de jeugdsector in overleg met De Ambrassade (ondersteuner van het jeugdwerk), Bataljong, virologen en minister van Jeugd Benjamin Dalle de beslissing om vanaf 14 oktober de jeugdwerkregels voor code oranje toe te passen op alle activiteiten en ze aan te scherpen.

Voor jongeren ouder dan 12 mag er bij indoor-activiteiten enkel nog gewerkt worden in bubbels van 20. Zij moeten daarbij ook een mondmasker dragen. Bij buitenactiviteiten kan nog steeds gespeeld worden in bubbels van 50 en zonder mondmasker. Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden.

“Leidingsweekends voor jongeren ouder dan 18 en leefweken voor jongeren vanaf 12 jaar kunnen niet meer doorgaan. Het risico op besmetting is te groot, door de voortdurende wisselwerking met andere contexten waarin de deelnemers zich bewegen”, zegt minister Dalle.

Weekends en activiteiten met overnachtingen voor 12 tot 18-jarigen kunnen nog steeds doorgaan, maar ook hier zal er binnen in bubbels van 20 moeten gewerkt worden met mondmaskers. Binnen slapen gebeurt met genoeg afstand tussen de bedden of matjes en met goede verluchting van de ruimte.

De regels gaan in vanaf 14 oktober.

Corrigeer

MEER NIEUWS