Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2020. Drie keer Kemmelberg en dan sprinten (maar met hoeveel?)

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2020. Drie keer Kemmelberg en dan sprinten (maar met hoeveel?)

Foto: Photo News

Met Gent-Wevelgem wordt de eerste Vlaamse voorjaarsklassieker gereden na de competitiehervatting. En dit na de Waalse klassiekers. Een unicum, maar de favorieten blijven dezelfde als anders: na een ferme strijd in het Heuvelland, met onder anderen drie keer Kemmelberg, gaat het richting Wevelgem. Benieuwd welke spurters mee zijn met Wout van Aert, Mathieu van der Poel en de andere klassieke renners.

Start: 10 uur in Ieper (Menenpoort)

Finish: Wevelgem (Vanackerestaart, tussen 15.30 en 16 uur)

Afstand: 232,5 km

Het parcours: Moeren, Plugstreets en klimmen in het Heuvelland

Geen start meer in Deinze, wel in Ieper. Door de maatregelen tegen het coronavirus werd nu ook de lus naar Frankrijk, met de beklimmingen van Catsberg, Vert Mont en Mont Noir geschrapt en het parcours hertekend. Eerst is er een lus van zo’n 40 km rond Ieper waarna richting De Moeren wordt getrokken (na 92 km). Kans op waaiervorming dus. Vandaar gaat het naar de heuvelzone met beklimmingen van de Scherpenberg, Vidaigneberg, Baneberg, Monteberg en Kemmelberg. Aansluitend is er de passage in Henegouwen met drie Plugstreets op onverharde wegen. Waarna opnieuw Monteberg en Kemmelberg wordt beklommen. Na de bevoorrading start de laatste 50 km met beklimmingen van Scherpenberg, Vidaigneberg, Baneberg en voor de derde keer Kemmelberg. Van de top is het nog 34 km naar de aankomst in Wevelgem.

LEES OOK. Gent-Wevelgem schrapte lus in Frankrijk: wie pakt zondag zege op hertekende omloop?

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2020. Drie keer Kemmelberg en dan sprinten (maar met hoeveel?)
Wout van Aert vorig jaar op de Kemmelberg. Foto: Photo News

De favorieten: Klassieke renners met een sterke spurt

Twee ex-winnaars met zegekansen komen niet aan de start. Greg Van Avermaet (2017) ligt in de lappenmand na zijn zware val in Luik-Bastenaken-Luik en Peter Sagan (die won in 2013, 2016 en 2018) is aan de slag in de Giro d’Italia.

Een spurter die de heuvelzone kan overleven maakt een grote kans. Daarbij denken we aan titelverdediger Alexander Kristoff, Sam Bennett, Mads Pedersen en Matteo Trentin. Voorts wordt het ook het eerste duel dit najaar tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Ook in de gaten te houden: John Degenkolb, winnaar in 2014, en Edvald Boasson Hagen (2009). Ook benieuwd of spurters zoals Pascal Ackermannn de bergzone overleven.

Van Belgische zijde is het ook uitkijken naar Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Yves Lampaert, Sep Vanmarcke, Jasper Philipsen en Tim Merlier.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2020. Drie keer Kemmelberg en dan sprinten (maar met hoeveel?)
De Kemmelberg. Foto: pli

Dit zijn de sleutelmomenten: drie keer de Kemmelberg

Elf hellingen en drie Plugstreets krijgen de renners te verwerken. De Kemmelberg wordt maar liefst drie keer beklommen. Twee keer vanaf de Zuidkant, de laatste keer via de Westkant. Vooral die laatste keer wordt beslissend. Wie daar nog mee is, kan het halen tot de finish die 34,3 km verder ligt. De Kemmelberg is een verschrikking met een maximale stijgingspercentage tot boven de 20%.

Maar een schifting kan al veel vroeger op de andere hellingen worden doorgevoerd. Zelfs op de vlakke Moeren na amper 92 km als de wind vrij spel krijgt. En op de Plugstreets, opgeteld zo’n 10 km onverharde wegen, wordt het vooral zaak om zonder averij te overleven.

Zo was het vorig jaar: Alexander Kristoff is de snelste

Er werd meteen voluit gekoerst en na De Moeren ontstonden waaiers: het hele peloton lag in brokken uiteen. Na een lange oorlog, onder meer Deceuninck-Quick-Step had geen topper in de grote kopgroep, bleven er in het Heuvelland nog vijf renners over: Edward Theuns, Peter Sagan, Mike Teunissen, Matteo Trentin en Luke Rowe. Op de Kemmelberg demarreerde Sagan, maar hij geraakte niet weg. Op weg naar Wevelgem groepeerde het peloton zich (althans wat er van overbleef) en werd er finaal gespurt. Alexander Kristoff was de snelste, voor John Degenkolb, Oliver Naesen en Mathieu van der Poel.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2020. Drie keer Kemmelberg en dan sprinten (maar met hoeveel?)
Alexander Kristoff was vorig jaar de snelste, voor Degenkolb en Naesen. Foto: Photo News
Corrigeer