Margot Cloet (Zorgnet Icuro): “Een tweede lockdown is niet veraf”

Video: VRT

“Een tweede lockdown is niet veraf”, waarschuwt Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro in ‘De zevende dag’. “Als de cijfers zo blijven stijgen, zal de zorg het op een bepaald moment niet meer halen.” Volgens Erika Vlieghe is het land op weg naar rood op de coronabarometer waar we nog op aan het wachten zijn. Zij noemt de huidige curve angstaanjagend.

“Het aantal patiënten is op een week tijd verdubbeld in de Brusselse ziekenhuizen”, bevestigt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel in ‘De zevende dag’. Volgens Noppen zitten de Brusselse ziekenhuizen op het randje van fase 1 B, met gigantische druk op het personeel en met grote gevolgen voor de reguliere zorg. In fase 1B zal het ziekenhuis 50% van de erkende bedden op intensieve zorgen met intensief karakter en vier maal dit aantal in erkende bedden op gewone verpleegafdelingen reserveren voor de behandeling Covid-19-patiënten. Het aantal hospitalisaties blijft toenemen. In de ziekenhuizen zijn de voorbije week gemiddeld elke dag 119 mensen opgenomen, een stijging met 66,7 procent. Er liggen momenteel 1.257 mensen in het ziekenhuis, onder wie 226 op intensieve zorgen.

“Zorg zal het niet halen”

Volgens Cloet is er nu al uitval van het personeel binnen haar ziekenhuizen en woonzorgcentra van Zorgnet Icuro. Het zal nodig volgens haar nodig zijn om gepensioneerde verplegers terug te roepen of mensen uit andere sectoren zoals de evenementsector in te schakelen in bijvoorbeeld de omkadering en de logistiek. “De eerste contacten zijn alvast gelegd.” Cloet wil alleszins nog een aantal verstrengingen in de maatschappij als de trend zich verderzet. “Het is de enige manier om het virus een halt toe te roepen of te laten stagneren. Ze kijkt daarvoor onder andere naar het onderwijs en naar maatregelen voor plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. “Ik vrees anders absoluut voor een tweede lockdown. Die lockdown is niet veraf. Als de cijfers zo blijven stijgen, zal zeker de zorg het op een bepaald moment niet meer halen.

Alternatieven voor lockdown

Infectiologe Erika Vlieghe benoemde situatie als “dramatisch”, “serieus” en “angstaanjagend”. De coronabarometer die er nog niet is, zou volgens de infectiologe nu nog oranje kleuren maar neigt al naar rood. Ze nuanceerde wel. “Er is intussen van alles in gereedheid gebracht. Procedures en buffersystemen, die zorgen dat alles trager gaat. Begin maart hadden we een verdubbelingscijfer om de vier dagen. Nu zit er nog wat meer tijd op de hospitalisaties. Maar toch gaat het snel. We moeten nu handelen. Want het gaat hard, zeker de laatste dagen.”

Vlieghe stelde voor om na te denken over alternatieven voor een lockdown. “Je kan niet de hele tijd zowel de geit als de kool sparen.”

bekijk ook

Marc Van Ranst: “Stilaan gaat België naar de wereldtop qua aantal nieuwe besmettingen”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN