Toon Aerts wint eerste Superprestige-manche, Thibau Nys valt en geeft huilend op

Toon Aerts wint eerste Superprestige-manche, Thibau Nys valt en geeft huilend op

Foto: Photo News

Toon Aerts (Telenet Baloise Lions) heeft de eerste manche van de Superprestige op zijn naam gebracht. De 26-jarige Kempenaar haalde het in het Nederlandse Gieten na een lange solo voor Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Belgisch kampioen Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal). Thibau Nys (Telenet Baloise Lions) moest opgeven na een vroege tuimelperte over de balkjes.

De wedstrijd in Gieten werd afgewerkt zonder publiek en zonder vips en op een later uur dan gewoonlijk wegens een druk koersprogramma op de weg. Het gaf de crossers de tijd om de lange verplaatsing naar het noorden van Nederland te maken en voldoende uitgerust de start te nemen.

Het was Eli Iserbyt die al vroeg het heft in handen nam en een hoog tempo oplegde in de eerste ronde. Quinten Hermans beende hem bij en ook Toon Aerts was bij de pinken. Wegrijden deed de West-Vlaming niet, in de tweede ronde ging hij zelfs onderuit in een bocht en verloor veel tijd.

Toon Aerts zat intussen vooraan en aarzelde niet, de andere renners konden zijn versnelling niet volgen en bij de tweede passage aan de finish telde hij al 20 seconden bonus. Iserbyt en Sweeck gingen in de achtervolging, de Belgische kampioen zou het hoge ritme van de West-Vlaming niet kunnen volgen.

Maar aan Aerts viel weinig te beginnen. Na de derde ronde had hij zijn voorsprong uitgebouwd naar 27 seconden, Sweeck volgde op 39 tellen. De zege leek Aerts niet meer te kunnen ontsnappen tot hij iets over halfweg cross ten val kwam. Wat later ging hij nog eens onderuit in de modder. Het kostte de Telenet Baloise Lion tijd en zijn voorsprong van 40 tellen zakte terug naar 18 seconden op drie rondes van het eind.

Iserbyt haalde daarop alles uit de kast, maar Aerts bleek geen hinder te ondervinden van z’n tuimelpertes en bleef ook hard trappen. Iserbyt naderde niet meer op Aerts die naar zijn tweede zege in het veld soleerde na de winst vorige week in de Polderscross in Kruibeke. Iserbyt werd tweede, Sweeck derde.

Nys huilend in de mobilhome

Thibau Nys heeft de eerste manche van de Superprestige in Gieten niet beëindigd. Nys junior kwam ten val en gaf op.

Thibau Nys kwam ten val in de Superprestige, waar beloften en profs samen koersen, en bezeerde daarbij zijn rug. “Ik heb de val niet zien gebeuren’, vertelde Sven Nys voor de camera van Play Sports. “Maar ik hoorde dat het wel stevig was en hij over de kop ging bij zijn val.”

“Ik heb Thibau net gehoord via de telefoon”, ging hij verder. “Hij zat in de mobilhome, was ontgoocheld en huilde. Zijn rug zat volledig geblokkeerd en hij had geen kracht meer in de benen. Vandaar zijn opgave. Dat is vervelend, maar dat hoort ook bij de cross.”

“Fijn om al een voorsprong te nemen”

Toon Aerts toonde zich zondag de beste in de eerste manche van de Superprestige in Gieten. Het is leuk om hier te winnen en fijn dat ik meteen vijftien punten kan pakken”, sprak hij in het flashinterview. “Alleen is het jammer dat mijn voornaamste concurrenten niet veel punten op mij verliezen. Het zal een spannende strijd blijven, al is het zeker goed om al een kleine voorsprong te nemen.”

Aerts muisde er vanonder in de tweede ronde, bouwde zijn voorsprong uit, leek vrij snel zegezeker, tot hij twee keer ten val kwam. “Ik begrijp het zelf ook niet goed”, zei hij. “Plots lag ik op de grond. Ik was me vooral aan het focussen op trappen en gas geven, en minder op de juiste sporen. Dus kwam ik ten val. Gelukkig zonder al te veel erg, ik vermoed dat ik in het foute spoor gesukkeld ben en zo uit balans kwam Gelukkig had ik mijn ritme weer snel te pakken.”

Aerts vreest niet voor blessures na z’n val. “Die schade zullen we straks moeten opmeten”, eindigde hij. “Maar ik denk van niet. We moeten straks drie uur naar huis in de auto, dus stijf zal ik sowieso zijn.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.