Er staan weer muzikanten op de Gentse podia!

 © Klaas Vandromme

GENT -

Een uitgesteld releaseconcert van Messages of Cheer & Comfort van Gentenaar Sioen zaterdagavond, en drie uitverkochte concerten van Jef Neve in de Handelsbeurs op zondag bewijzen het: er staan weer muzikanten op de Gentse podia. Hopelijk kan dat zo nog een tijdje doorgaan. Het Gentse cultuurleven heeft deze week alvast een en ander te bieden: er is de 47ste editie van Gent Film Fest, er is Videodroom in de Vooruit, en de drie muzikale generaties De Cauter verhuizen dit weekend naar De Centrale voor een Flamencofestival. En ook samen zingen kan weer, dankzij Allez, Chantez!

Film Fest Gent viert het leven, cinema en filmmuziekVan dinsdag 13 tot en met zaterdag 24 oktober

Van bizarre tijden gesproken, zo begint programmadirecteur Wim De Witte van Film Fest Gent zijn inleidend woordje in de programmabrochure van de 47ste editie van Film Fest Gent. Bizarre tijden inderdaad, waar ondanks alles de rode loper wel uitgerold wordt. Al wordt die rode loper afgesloten voor het publiek en worden de artiesten gevraagd het mondmasker enkel op veilige afstand van de fotograaf (met mondmasker) eventjes af te zetten voor de foto. Maar niet getreurd: de rode loper en klikkende fotografen zijn slechts een bijkomend aspect van Film Fest Gent. Het draait er allemaal om films en wat daarrond hangt. Muziek bijvoorbeeld. Wie de termen Gent, Muziek en Film zegt, zegt meteen ook de World Soundtrack Awards, met onder anderen componist Gabriel Yared die een lifttime achievement Award in ontvangst mag komen nemen. De World Soundtrack Awards vieren dit jaar het twintigjarig bestaan en doen dat met de plaat World Sound Track Awards, Tribute to the film composer. Daarop staan studieopnames die nog niet eerder op cd verschenen zijn. De muziek is uitgevoerd door Brussels Philharmonic en Vlaams Radiokoor, onder leiding van maestro Dirk Brossé. Brossé die dit jaar overigens 60 werd, 40 jaar aan de slag is, en zelf ook een nieuwe plaat uit: op A Symphonic Journey from Philly to Utopia serveert Brossé, die in totaal al meer dan 400 werken componeerde, 70 minuten muziek die Brossé de voorbije 10 jaar componeerde. Op de plaat staat ook Radetzky Waltz: op de oorspronkelijke melodie van de Radetzky Mars van Johan Strauss componeerde Brossé een nieuwe, feestelijke Radetzky Waltz.

Door corona zet Film Fest Gent ook fel in op online en biedt het festival een digitaal alternatief aan: een vijftigtal van de films die in de zalen vertoond worden, kunnen ook thuis vanuit de luie zetel bekeken worden.

www.filmfestival.be en www.dirkbrosse.be

Videodroom maakt live nieuwe muziekscore bij klassiekers

Vooruit, van woensdag 14 tot zaterdag 24 oktober

Vooruit pakt al een paar jaar uit met Videodroom, een project waarvan het opzet even eenvoudig als boeiend is: projecteer een film, en laat er in de zaal op podium een band live een eigen soundtrack bij spelen. Zo ging STUFF. In 2017 in de theaterzaal van Vooruit aan de slag met de filmmuziek die Howard Shore schreef voor de films van David Cronenberg.

Dit jaar krijgen alvast drie klassiekers eenmalig een nieuwe live filmscore: de Britse producer Kevin Richard Martin gaat live aan de slag met de sci-fiprent Solaris van Andrej Tarkovsky, terwijl Chantal Acda en Eric Thielemans de legendarische film Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio voorziet van nieuwe muziek, alsof de oorspronkelijke muziek van Philip Glass zoekgeraakt is.

Derde klassieker: The Shining van Stanley Kubrick, naar het verhaal van Stephen King, met Jack Nicholson in de hoofdrol, is 40 jaar jong en daar wilde Videodroom iets mee doen. Vooruit ging aanbellen bij de vrienden van Ghost, bekend van hun conceptuele locatieprojecten waarbij ze zowel muzikale als beeldende artiesten bijeenbrengen. Voor The Shining, hoewel 40 jaar oud toch weer eigentijds, want geef toe: afzondering en vereenzaming, het zijn woorden die in deze vreemde coronatijden al eens over de tong gaan. Ghost ontwikkelde een concept waarbij de bezoeker in zijn eentje (om de vijf minuten wordt iemand binnengelaten) in de Vooruit een parcours van goed een uur afwandelt. Een parcours waarbij de bezoeker minder bekende hoeken van het Vooruitgebouw leert kennen en onderweg tal van artiesten (en andere opschrikkingen?) tegen het lijf kan lopen. Staan op het lijstje: Siegfried Burroughs (Onmens, Kapitan Korsakov), Herrenscheide en Stef Van Looveren (in samenwerking met GOUVERNEMENT), Vooruit-resident Jong Gewei, Audiotheque, Shht, Winne Clement (Fujara Flutes), Klaas Bullynck, gitarist Geoffrey Burton, Laima, Christeene, Maximiliaan Dierickx, dansers van Opera Ballet Vlaanderen, Studio Stories en Thelooca. Wat ze precies doen? Ga en ontdek het zelf. Reserveren via de site van de Vooruit. Let wel op: het bordje uitverkocht verovert de ticketpagina heel snel!

Nog vermeldenswaard in de programmatie van Videodroom is de lancering van Mortal Glitch, het nieuwe album van de Amerikaanse percussionist en producer NAH. Het Gentse virtual reality-ontwerpbureau OISOI creëerde speciaal voor de albumvoorstelling een platform in virtual reality waarop de fans de nieuwe plaat kunnen beluisteren. Het gaat niet om een gewone clip, maar wie inlogt begeeft zich in een soort game waardoor hij of zij mee controle heeft over de omgeving. Op die manier kunnen de fans van NAH binnentreden in de wereld van hun idool NAH en zijn virtuele omgeving beïnvloeden. Het platform laat tot 100 gelijktijdige gebruikers toe. Bereid u wel voor op heel stevige percussie. Donderdag 15 oktober, 20 uur, enkel online. Klik hier.

Veilig samen zingen met Allez, Chantez!

Donderdag 15 oktober, Handelsbeurs, 20u30, gratis mits registratie vooraf

Allez, Chantez! is terug van nooit echt weggeweest en maakte van corona en de beperkingen gebruik om een vernieuwd concept te vinden waarbij verbinding niet in conflict komt met coronaproof. En daar slaagde Allez, Chantez! In. In de zaal van de Handelsbeurs zelf kunnen om coronaredenen slechts een beperkt aantal mensen binnen, en geen 800 zoals ze bij Allez, Chantez! gewend zijn.. Om kans te maken om binnen te mogen moet men registreren, weliswaar gratis, en uit al wie registreert bepaalt een loting wie binnen mag in de zaal. Maar die loting is ondertussen achter de rug, dus wie nog geen melding kreeg dat hij of zij er fysiek bij kan zijn, weet dat er wel nog kan meegezongen worden van thuis of op de werkplek of waar je ook maar een internetverbinding hebt. Dat kan dank zij het onlineplatform Sound of Ghent dat recent door een zestal Gentse concertorganisatoren opgezet werd en waarbij concerten rechtstreeks aan hoge kwaliteit online kunnen meegevolgd worden. De Gentse surfrockband 50 Foot Combo mocht vorige week de spits afbijten en wij mochten ondervinden dat de kwaliteit meer dan behoorlijk was. Allez, Chantez! is het tweede evenement dat op die manier kan meebeleefd worden. De teksten die moeten meegezongen worden verschijnen op het scherm, je kan meekijken in de zaal en hebt zicht op zowel publiek als podium. En er kan zelfs gechat worden. Allez, Chantez! stelde het concept recent voor op de nierafdeling van het UZGent. UZGent engageerde zich namelijk om de zangsessies van Allez, Chantez! Uit te zenden via de interne kanalen van het ziekenhuis.

Registeren kan vanaf nu al via de site van Allez, Chantez!

Flying Horseman landt met Mothership in Handelsbeurs

Vrijdag 16 oktober, Handelsbeurs

Voor hun zesde plaat Mothership ging Flying Horsemen, de Antwerpse band rond Bert Dockx aan de slag met producer en multi-instrumentalist Jasper Maekelberg, ook bekend van Faces On TV, Balthazar, Bazart. Dat leverde een ietwat andere sound op, een sound die de band door corona nog niet zo vaak live kon laten horen. Ook voor deze band werden nogal wat optredens verplaatst. Maar nu staan ze in de Handelsbeurs.

Nemø ensemble experimenteert met hedendaags klassieke muziek

Zondag 18 oktober, Zaal Miry, Biezekapelstraat, 18 en 20 uur,

Nemø ensemble werd opgericht in september 2017 en bestaat uit afgestudeerde professionele muzikanten. Ze kregen van zaal Miry de kans om zich te ontplooien en te experimenteren. Nemø kenmerkt zich in zijn uitvoeringen van hedendaags klassieke muziek met de focus op het experimentele karakter van zowel repertoire als presentatie. Het collectief wil bestaande muziekstukken verbinden met werk van jonge kunstenaars die net zo min geschuwd zijn om grenzen tussen verschillende genres en artistieke disciplines te overschrijden. Door te flirten met de grenzen met rockmuziek en performancekunst wil Nemø een breder publiek bereiken. Met Flat Time Trilogy van het jonge componistenduo Escudero - Moreno-Gil wil Nemø doen nadenken over de invloed van social media op het gedrag van de mens.

Ticketinfo.

Sluit de week af met drie generaties flamenco en de familie De Cauter

Vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober, De Centrale

Liefhebbers van flamencomuziek weten al langer dat ze niet naar het land van oorsprong van die muziek moeten afzakken, maar dat er in Gent op dat vlak ook wel een en ander aan de weg getimmerd is. En zo komen we meteen bij Koen De Cauter terecht, pater familias van drie generaties muzikanten, waaronder zoon gitarist Myrdinn wiens dochter Imre de cello bespeelt. Ook Djalt, de zoon van Koens oudste zoon Waso is muzikaal actief en bespeelt de trompet.

Koen De Cauter bereikte ondertussen de leeftijd van 70 jaar, voldoende reden om al de nota’s die hij destijds neerschreef in schriftjes te verzamelen en uit te geven in een boek dat de titel Flarden meekreeg. Alles samen goed voor een tweedaags flamencofestival in De Centrale waar ook theatermaker Arne Sierens een filmlezing komt geven over flamenco. Gedetailleerde programmatie op de site van De Centrale.

Meskerem Mees, Uma Chine en Yokan in finale Humo’s Rock Rally

Zondag 18 oktober, Ancienne Belgique, Livestream, 17 uur

Niet minder dan drie Gentse groepen in de finale van Humo’s Rock Rally. Singersongwriter Meskerem Mees, vooral bekend van de song Joe, verder ook nog de indie-synth-waveband Uma Chine, de band rond zangeres Nele De Gussem en ook Yokan, een vijftal dat ook al te zien was op Student Rock Rally, Dioniss on Tour en Lokale Helden Destelbergen. Stemmen voor uw favoriete band: klik hier.

An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme, Steven Hendrix