Met extra maatregelen kunnen indoor profcompetities blijven doorgaan

Met extra maatregelen kunnen indoor profcompetities blijven doorgaan

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De indoortopsport ligt (nog?) niet op zijn gat, ook al zijn indoorcontactsporten vanaf woensdag een maand verboden. “Voor topsport maken we een uitzondering.” Dat wil zeggen: als die sport coronaproof kan worden georganiseerd met extra maatregelen – genoeg testen bijvoorbeeld. Ook de European Open, het enige ATP-tennistoernooi in België, is niet in gevaar.

Elke indoorcontactsport waar geen anderhalve meter afstand kan worden gegarandeerd, wordt een maand opgeschort – behalve voor jongeren onder twaalf jaar. Dan worden vooral de grotere binnencontactsporten als basketbal en volleybal getroffen, maar minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wil de topsport niet mee slachtofferen. “We zitten met de sportfederaties samen om afspraken te maken over de topsport. Voor die topsport zal een uitzondering kunnen worden gemaakt.”

Zo kunnen de basketbaloefenwedstrijden tussen de profclubs doorgaan en kunnen de topploegen ook hun Europese wedstrijden afwerken. De nationale competitie begint pas in november. Ook de volleybalcompetitie in de Liga A, de hoogste klasse die sinds een aantal weken geleden is begonnen, is voorlopig niet afgevoerd.

Daar horen wel een aantal voorwaarden bij. De komende dagen overlegt het kabinet-Weyts met de sportbonden over de details, genoeg coronatesten zijn essentieel. Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie: “Profclubs kunnen nu eenmaal meer testen op corona dan amateurclubs.” Wim Van de Keere, voorzitter van de Profliga in het basketbal: “Als kleedkamers moeten sluiten, is dat maar zo. Een doorgedreven testing moet het risico op besmetting verkleinen, zelfs al gaan spelers na de match en trainingen naar hun thuisbubbel. Als een speler positief test, moet hij zo snel mogelijk uit de ploeg.” Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van Volley Vlaanderen: “Tijdens de eerste speeldagen ondervonden we niet echt grote problemen, we hopen dat we onze topcompetitie kunnen blijven voortzetten.”

European Open niet in gevaar

De European Open, het enige ATP-tennistoernooi in België, is niet in gevaar. Het tennistoernooi met flink wat internationale toppers begint dit weekend in de Antwerpse Lotto Arena. “We kunnen het volledige toernooi handhaven. Zowel de enkel- als de dubbelwedstrijden gaan door”, zegt Ilse Van Parys, lid van de organisatie. “De mannentennisbond ATP legt sowieso al een streng testprotocol op voor elke profspeler. Elke dag zal tot 1.600 man in de Lotto Arena worden toegelaten. We kunnen zo de social distance garanderen.”

Koers en voetbal blijven gespaard

Wielrennen en voetbal komen voorlopig niet in het gedrang door de stijgende coronacijfers. De voetbalfans kunnen komend weekend zoals gepland en volgens de gekende maatregelen naar het stadion afzakken. “We zijn blij met het vertrouwen van minister Weyts en we blijven ons best doen om de voetbalbeleving zo veilig mogelijk te laten doorgaan”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League.

Ook wielerliefhebbers kunnen zondag op televisie gewoon genieten van de Ronde van Vlaanderen. Er is op dit moment geen sprake van afschaffing. Flanders Classics, organisator van de Ronde, maakt zich sterk dat de wielerklassieker coronaproof zal verlopen. Het werkt daarvoor al weken samen met alle overheden en kan dankbaar wijzen naar de Brabantse Pijl en Gent-Wevelgem, die met respect voor de coronamaatregelen de voorbije week plaatsvonden onder hun vleugels. Ook bij de Ronde worden start- en aankomstplaats afgesloten voor het publiek, op de hellingen is buiten de bewoners geen publiek toegelaten en alle festiviteiten langs het parcours zijn verboden

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.