LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag

LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag

Foto: fvv

Gent -

De tweede golf van de coronapandemie krijgt Gent steeds nadrukkelijker in zijn greep. De horeca is gesloten, evenementen worden afgelast en de druk op de ziekenhuizen neemt opnieuw toe. Ook het aantal besmettingen onder de Gentenaars schiet omhoog. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Vrijdag 23 oktober

 • De nieuwe verstrengingen die vrijdagochtend bekendgemaakt zijn, hebben meteen een impact in Gent: onder meer een concertreeks van Niels Destadsbader in de Ghelamco Arena wordt uitgesteld. Er mag namelijk maar tweehonderd toeschouwers aanwezig zijn bij voorstellingen en er mogen geen consumpties worden verkocht.
 • De Arena Group, die evenementen houdt in het voetbalstadion, reageert vrijdagochtend aangeslagen. “De nieuwe maatregelen maken onze evenementen economisch onmogelijk.” Uitzonderingen voor grote zalen worden vanaf nu ook niet meer toegestaan. In Gent valt de Capitole daarronder. Die zaal had een toelating voor meer dan 1.000 toeschouwers, maar die vervalt dus opnieuw.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Een concertreeks van Niels Destadsbader in de Ghelamco Arena wordt uitgesteld. Foto: Geert Van de Velde
 • De Stad Gent laat vrijdag weten dat mensen die een overledene willen bezoeken, dat kunnen blijven doen de komende weken. Bezoekers met vragen kunnen die in de allerheiligenweek ter plekke stellen aan stadsmedewerkers. “Er zijn maatregelen om alles veilig te laten verlopen: zo is het dragen van een mondmasker verplicht op de begraafplaatsen tussen 26 oktober en 8 november”, zegt schepen Mieke Van Hecke (CD&V). Reveil, een herdenking die elk jaar doorgaat op de begraafplaatsen op 1 november, wordt afgelast.
 • De Stad heeft ook haar buurtcentra, lokale dienstencentra, open huizen en sociale restaurants gesloten. Voor daklozen zijn er aparte regels. De Gentse inloopcentra voorzien vanaf maandag elke weekdag gratis warme maaltijden. In de nachtopvang zijn er geen wijzigingen. Dakloze personen kunnen van de Stad Gent een attest krijgen zodat ze zich ook tijdens de avondklok op het openbaar domein kunnen begeven.
 • Het aantal Covid-19-patiënten in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen begint nu ook snel te stijgen. Eergisteren waren er 286 patiënten opgenomen, een dag later waren dat er al 338, vijftig meer. Sinds 1 oktober zijn 429 mensen in een van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen opgenomen met Covid-19.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in Gent nu al 3.642 coronabesmettingen vastgesteld. De laatste week versnelt het aantal besmettingen sneller. De laatste twee weken zijn meer dan duizend positieve testen afgenomen in Gent.

Donderdag 22 oktober

 • De coronacijfers in Gent stijgen nu snel. Het aantal positieve testen onder de Gentenaars de laatste veertien dagen schiet donderdag voor het eerst boven de duizend uit. Woensdag werden op één dag tijd 214 besmettingen met corona vastgesteld onder de Gentenaars, dinsdag ging het om 192 personen.
 • Dat levert Gent een ‘incidentie’ over veertien dagen op van 388. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. De Gentse incidentie is hoog, maar de verspreiding van het virus blijft in kleinere steden en gemeenten nog een stuk hoger. Zo zitten heel wat Waalse gemeenten met een incidentie van boven de 2.000.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De coronacijfers in Gent stijgen nu snel. Woensdag werden op één dag tijd 214 besmettingen met corona vastgesteld. Foto: Stad Gent/Zorgatlas Vlaanderen
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 37 coronapatiënten, van wie 17 op intensieve zorg. Net als andere ziekenhuizen bereidt het UZ zich voor op fase 1B, die maandag ingaat. De helft van de bedden op intensieve zorg moet dan vrij zijn voor coronapatiënten. “We zijn aan het bekijken welke impact dat zal hebben op de andere zorg”, zegt communicatieverantwoordelijke Lies Ketels. “We zullen tot het uiterste gaan om die zo goed mogelijk te garanderen.”
 • Woensdag lagen er 286 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen, meldt wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat zijn er 29 meer dan een dag eerder. 56 patiënten liggen op intensieve zorgen.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Op 8 november worden elk jaar de slachtoffers van de Holocaust herdacht aan de Lindenlei. Die herdenking zal dit jaar niet doorgaan. Foto: fvv
 • In de reeks van annulaties in het Gentse: alle herdenkingen die jaarlijks in november gepland zijn. 1 november is traditioneel voorzien voor een herdenking van de Wereldoorlogen, op de Westerbegraafplaats. Op 8 november worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht aan de Lindenlei. En op 11 november zijn er de herdenkingen voor Wapenstilstand. Al deze herdenkingen zijn donderdag officieel afgelast.
 • “In overleg met de Joodse gemeenschap en de Confederatie der Oud-strijders en Vaderlandslievende Verenigingen Oost-Vlaanderen hebben we beslist om alle novemberherdenkingen te annuleren”, zegt Mieke Van Hecke (CD&V) donderdag. “Als teken van respect komen er wel vlaggen en bloemen aan de oorlogsmonumenten.” Iedereen is vrij om op eigen initiatief bloemen of kransen neer te leggen aan de monumenten, zolang de op dat moment geldende COVID-maatregelen gevolgd worden.
 • Ook geannuleerd: de Tuindagen van Beervelde die gepland waren voor deze maand, gaan niet door. “Wat missen we jullie allemaal, onze exposanten, onze bezoekers, onze medewerkers ...” schrijft de organisatie op haar website. De volgende Tuindagen blijven wel gepland voor 7 tot 9 mei 2021. “We gaan er een groots feest van maken.”

Woensdag 21 oktober

 • Vanaf vrijdag kunnen Gentenaars zonder symptomen zich niet meer op corona laten testen in het testcentrum van de stad. Alleen wie lichte symptomen heeft, kan er nog terecht.
 • De druk op het personeel in de rusthuizen blijft hoog. “De tomeloze inzet van de voorbije maanden laat zich voelen, en de veerkracht is door de coronacrisis aangetast”, klinkt het. Via een spoedprocedure worden daarom twaalf extra voltijdse zorgkundigen aangeworven.
 • De laatste twee weken zijn er net geen duizend positieve coronatesten afgenomen in Gent. De teller van wetenschappelijk instituut Sciensano staat woensdagochtend op 996 bevestigde gevallen vanuit Gent. Daarmee blijft de stad nog een eind verwijderd van het dubbel zo grote Antwerpen (+ 4.000 positieve testen), luik (2.800 positieve testen), Charleroi (2.000 positieve testen) en de Brusselse regio.
 • De druk op de Oost-Vlaamse ziekenhuizen blijft ondertussen toenemen. Dinsdag lagen er 257 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen. Dat is bijna vier keer zoveel als op 1 oktober. 49 patiënten liggen op intensieve zorgen in een van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen. Tien dagen geleden – op 11 oktober – waren dat er nog ‘maar’ 17.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Gent telde de voorbije veertien dagen 996 positieve besmettingen. Daarmee blijft de stad nog een eind achter andere Belgische steden, ook kleinere steden. Foto: Sciensano
 • Voor alle Gentenaars die vanochtend het huis uit moeten: vergeet uw mondmasker niet! Ook al is het niet overal verplicht in Gent om een masker te dragen, sinds vandaag is het officieel wel verplicht om overal in Oost-Vlaanderen “ten allen tijde” een mondmasker op zak te hebben. Dat heeft provinciegouverneur Carina Van Cauter dinsdagavond beslist.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Met dit besluit verplicht de gouverneur het bij zich hebben van een mondmasker “op het volledige grondgebied” en “te allen tijde”. Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Dinsdag 20 oktober

 • Gentenaars moeten vanaf nu ook overal buitenhuis een mondmasker op zak hebben, ook al is het dragen ervan niet overal verplicht in de stad. Dat is het gevolg van een beslissing van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur. Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft dinsdag beslist om in de hele provincie enkele strengere regels op te leggen over mondmaskers. LEES. Nieuw: ook mondmasker op zak hebben is vanaf nu in heel Gent verplicht
 • Er blijven evenementen afgelast worden in Gent. Het laatste is Zebrawoods, een winterfestival op de binnenplaats van congrescentrum in de Zebrastraat. “Door de huidige maatregelen hebben we met veel pijn in ons hart beslist dat we geen volwaardig alternatief kunnen aanbieden, niet volwaardig voor de artiesten, en niet voor ons publiek”, klinkt het dinsdag in een mededeling.
 • Kerstmarkten kunnen niet doorgaan dit najaar, maakte de federale regering vorige week al duidelijk. De Gentse Winterfeesten zijn dus ook geschrapt. De organisatie was er nochtans klaar voor. “We bedachten samen met de stad Gent een corona-proof Gentse Winterfeesten”, zegt de organisator op sociale media. “We krijgen zelfs de kans niet om te tonen dat wij dit kunnen. Een ding is zeker, we komen terug met een nog beter en een nog mooiere kerstmarkt dan de voorbije jaren.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Het winterfestival Zebrawoods is de laatste toevoeging aan de lijst met afgelaste evenementen in Gent dit najaar. Foto: Steven Hendrix
 • De voorbije veertien dagen zijn in Gent 900 positieve coronatests afgelegd. Dat zijn er gemiddeld 64 per dag. Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met twee weken terug. Sinds het begin van de coronacrisis in maart zijn er al meer dan 3.000 positieve coronatests vastgesteld in Gent. Ruim een kwart van de besmettingen zit nu bij de leeftijdsgroep 20-29 jaar.
 • En eigenlijk is het hoge Gentse coronacijfer zelfs nog een onderschatting: kotstudenten die positief testen in Gent worden namelijk bij de cijfers van hun thuisgemeente geteld. Het aantal besmettingen in studentensteden ligt waarschijnlijk hoger dan de officiële cijfers laten uitschijnen. LEES. Gentse coronacijfers stijgen snel, maar eigenlijk zijn ze zelfs nog een onderschatting
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De meeste besmettingen in Gent worden vastgesteld bij 20 tot 29-jarigen. Foto: Stad Gent/Zorgatlas Vlaanderen
 • In het UZ Gent liggen op dit moment 33 coronapatiënten, van wie 14 op intensieve zorg. Het UZ vangt 12 patiënten op uit andere ziekenhuizen: 8 op intensieve zorg en 4 op de speciale corona-afdelingen. “Die transfers zijn voorlopig geen probleem”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “We bekijken vraag per vraag, tot nu toe is er nog voldoende capaciteit.”
 • In het testcentrum van de stad vragen intussen steeds meer studenten een test aan. Daar zijn sinds 17 augustus al 7.640 tests afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die maandagavond zijn vrijgegeven. “We hebben de capaciteit verhoogd tot 230 tests per dag ”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A). “Mensen kunnen er nu terecht van 8 tot 20 uur. Door het verhogen van de testcapaciteit blijft het mogelijk om snel een afspraak te krijgen. Ten laatste 48 uur na een test zijn de resultaten bekend.”
 • Het coronavirus duikt ondertussen op steeds meer Gentse lagere en middelbare scholen op. Steeds meer Gentse scholen komen in aanraking met het coronavirus. Vorige week testten 63 leerlingen en 16 leerkrachten positief, op 45 scholen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de eerste schoolweek. 144 leerlingen en 28 leerkrachten zitten in quarantaine. “Als we nu optreden, kunnen we de situatie nog onder controle krijgen.” LEES. Al 45 Gentse scholen zagen minstens één coronabesmetting: “Nog onder controle te krijgen”
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Het coronavirus duikt op steeds meer Gentse lagere en middelbare scholenop: een kwart van de scholen kwam er al mee in contact. Foto: Fred Debrock
 • De Gentse politie zal de komende weken streng toekijken op de coronaregels en niet meer waarschuwen, maar meteen een boete geven. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandagagavond in een digitale gemeenteraadszitting duidelijk laten verstaan. “Ik heb onze politie gevraagd de maatregelen strikt te handhaven. Wie zich niet aan de maatregelen houdt zal onmiddellijk beboet worden.”
 • Na een druk weekend was het maandagnacht opmerkelijk kalm voor de Gentse politie. Dat zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert dinsdag. “De regels werden goed nageleefd. Onze diensten schreven slechts één proces-verbaal uit voor het niet naleven van de bubbel. De aanwezige personen kregen elk een boete van 250 euro.”
 • Ter herinnering: wie geen mondmasker draagt, krijgt ter plaatse een boete van 250 euro gepresenteerd. En de Gentse lokale politie aarzelt allerminst om die zware boetes uit te schrijven. De Clercq: “De controles worden opgevoerd. Dat is maar fair tegenover alle sectoren die hard getroffen zijn, tegen de zorgverleners en tegenover iedereen die wel de maatregelen correct naleeft.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De Nepalese streetfood-zaak Peper van Philip en Stefanie opende in december. Het koppel moest al heel wat beproevingen doorstaan, maar gaat nu voluit voor takeaway. Foto: FVV
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Zaterdagmiddag was het nog erg druk in de Gentse binnenstad. Nu de hroeca dicht is, is het op slag veel rustiger. Foto: FVV

Maandag 19 oktober

 • Het aantal positieve testen in Gent scheert hoge toppen: vrijdag en zaterdag werden telkens 130 positieve testen gemeld. Ongeveer tien procent van alle coronatesten die worden afgenomen in Gent zijn nu positief. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats bij de 20-29-jarigen in Gent. Demografisch is dat ook de grootste groep Gentenaars.
 • De laatste veertien dagen kregen in totaal meer dan achthonderd Gentenaars te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus. “De cijfers verdubbelen nu om de twee weken in onze stad. Het is álle hens aan dek”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Vrijdag en zaterdag werden telkens 130 positieve testen gemeld onder de Gentenaars: het virus verspreidt zich in de stad. Foto: Zorgatlas Vlaanderen/Stad Gent
 • De Gentse politie had afgelopen weekend de handen vol. “Spijtig genoeg waren er heel wat mensen die de ernst van de situatie nog steeds niet inzien”, klinkt het maandag. Zondagavond werden twee cafés na het verplichte sluitingsuur van 23 uur gesloten door de politie: de Charlatan en café Morris in Klein Turkije. Er moesten vier lockdownfeestjes onderbroken worden. LEES. Vier lockdownfeestjes stilgelegd door Gentse politie
 • De regels rond mondmaskers en verboden samenscholingen worden ook opnieuw streng gecontroleerd in Gent. Afgelopen weekend schreef de lokale politie meer dan honderd processen-verbaal uit. Drie kwart daarvan werden ter plaatse als een boete van 250 euro geïnd. De rest gaat naar het parket voor eventuele vervolging. LEES. Meer dan honderd corona-inbreuken in Gent: 75 mensen krijgen ter plaatse 250 euro boete
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Twee cafés werden zondagavond na het verplichte sluitingsuur gesloten door de politie: de Charlatan en café Morris in Klein Turkije. Foto: fvv
 • De druk op de Gentse ziekenhuizen blijft toenemen. Vanaf volgende maandag moeten ook de Gentse ziekenhuizen overschakelen naar fase 1B. De helft van de bedden op intensieve zorg moet dan vrij zijn voor coronapatiënten. “Ons coronateam is aan het uittekenen wat de gevolgen zullen zijn”, zegt Sofie Moreels van het AZ Jan Palfijn. Daar zien ze het aantal coronapatiënten intussen duidelijk stijgen. “Elke dag komen er bij”, klinkt het. Ze vangen er vier coronapatiënten uit Brussel op, van wie één op intensieve zorg.
 • Het AZ Sint-Lucas spreekt over “een duidelijke stijging van het aantal patiënten met corona, ook op intensieve zorg”. Bij het UZ Gent zijn er nu twee corona-afdelingen actief. Er liggen 31 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis.
 • In het AZ Maria Middelares is het aantal coronapatiënten status quo in vergelijking met vorige week. De impact op de andere zorg blijft er voorlopig beperkt, zegt woordvoerder Catherine Zenner. “Bij de overstap naar fase 1B zullen we het nodige doen en zal er mogelijk wel impact zijn op de andere zorg. Maar patiënten moeten zeker geen angst hebben om naar het ziekenhuis te komen. We vragen ook om urgente en essentiële zorg zeker niet op eigen initiatief uit te stellen.”
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De druk op de Gentse ziekenhuizen neemt verder toe. In het UZ Gent liggen er nu 31 patiënten met Covid-19. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
 • De Gentse hogescholen schakelen vandaag over naar code oranje. Dat betekent dat er minder activiteiten doorgaan op de campussen. Slechts één op de vijf stoelen in aula’s en grote lokalen mag worden ingenomen. Tot vorige week waren dat er nog de helft. Praktijklessen blijven doorgaan, maar hoorcolleges worden online georganiseerd.
 • De Universiteit Gent schakelt pas volgende week maandag over naar code rood. Studenten zijn dan niet meer welkom op de campussen of de leslokalen, behalve bij practica. Professoren en studenten krijgen een week de tijd om zich op de nieuwe regeling voor te bereiden. Al zal een deel van de lesgevers deze week al overschakelen op code rood. Hun lessen verlopen volledig online, de hoorcolleges in aula’s of leslokalen worden geschrapt.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De UGent sluit haar aula’s, maar studenten en lesgevers hebben nog een week om een nieuwe regeling voor te bereiden. Foto: DVH
 • Studentenvereniging VEK ziet af van haar plan om een vierdaagse viering te houden in ’t Kuipke. De club kreeg daarvoor eerder een vergunning, onder de voorwaarden dat alles coronaveilig kon verlopen. Maar ondertussen heeft ze zelf afgezien van het plan en is de viering geschrapt, laat de club op Facebook weten. “Het is helaas onmogelijk geworden. Er primeert maar één ding: dat iedereen gezond kan blijven en de strijd tegen het virus gewonnen wordt.” De VEK bedankt de Stad Gent voor de samenwerking. Tickets worden terugbetaald.

Vrijdag 16 oktober

 • De activiteiten voor autovrije zondag zijn van de baan. Dat heeft het Gentse stadsbestuur beslist. Fietsen of wandelen op de fly-over zal niet mogelijk zijn. De plantactie in het geboortebos gaat evenmin door. Over andere evenementen wordt later beslist.
 • Zafar Patwary (40) loopt gefrustreerd rond door de nieuwe maatregelen. Hij baat de nachtwinkel beneden aan de Sint-Kwintensberg uit en moet nu al iedere avond om 22 uur sluiten. Dat wordt vanaf maandag 20 uur. “Wij moeten vechten om te overleven doordat we geen recht hebben op een premie. Dan mogen we ook nog eens geen alcohol verkopen vanaf 20 uur.” Zaterdag opent hij alvast zijn deuren niet. “Uit protest. Ik ben het moe.” (lees verder onder de foto)
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Zafar Patwary zal morgen uit protest zijn nachtwinkel dichthouden. Foto: SD
 • Helemaal van de kaart is Michael Van Langenhove van Brasserie Bridge op het Sint-Baafsplein. “Dit komt heel hard aan. We zijn al dertien weken dicht geweest, en nu dit. Als het gaat zoals de voorbije lockdown, dan is dit niet leefbaar. We zijn al 25 jaar bezig en zien onze reserves nu helemaal opgepeuzeld worden.”
 • Kerstmarkten mogen niet meer, geeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan. De Gentse Winterfeesten zullen dus niet kunnen doorgaan.
 • Gerald Claes van café Charlatan op de Vlasmarkt is zeer kwaad. “We zijn een oord van verderf, maar dat is alleen ’s nachts. Wij en andere collega’s hebben altijd ons best gedaan tijdens deze coronacrisis en nu worden we wéér hard aangepakt. De horeca is weer de zondebok. Wat een zever zeg. Het water staat me aan de lippen en de goesting om voort te doen is weg. En ik ben niet alleen.”
 • De Gentse hotelsector spreekt van een zeer zware klap. “We komen uit een diep dal en worden er nu opnieuw ingeduwd”, zegt Rudy De Wit, hoteluitbater en voorzitter van de Gentse hotelfederatie. “Voor dit weekend zaten de Gentse hotels aan een bezettingsgraad van 52 procent, maar de annulaties stromen alweer binnen.” Intussen gaat de sector op zoek naar alternatieven: “Misschien kunnen we tegen een sociaal tarief mensen opnemen die in quarantaine moeten maar niet ziek zijn.” (lees verder onder de foto)
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Geen Gentse Winterfeesten in 2020. Foto: fvv
 • Het Gentse filmfestival wil sowieso doorgaan. Op dit moment zijn er 200 bezoekers per zaal toegelaten. Dat aantal dreigt terug te vallen: er is sprake van 40 bezoekers voor culturele evenementen. “Wij zullen er alles aan doen om toch door te gaan, ook al is dat met 40 mensen”, zegt directrice Marijke Vandeburie bij VRT.
 • Het UZ Gent verzorgt op dit moment 28 mensen met corona. Veertien van hen liggen op intensieve zorg. Dat is opnieuw een lichte stijging. Verschillende patiënten komen uit andere ziekenhuizen, vooral uit Brussel. Om bedden en personeel vrij te houden, kunnen er geen nieuwe niet-dringende opnames in het UZ worden gemaakt. Wie een afspraak heeft, is wel nog gewoon welkom.
 • Sciensano meldt vrijdagmiddag opnieuw heel wat nieuwe positieve testen vanuit Gent: de laatste veertien dagen zijn 632 positieve testen afgenomen in Gent. Dat zijn er negentig meer dan een dag eerder. De positiviteitsratio was op 15 oktober net geen tien procent. Dat betekent dat één op de tien geteste Gentenaars een diagnose van Covid-19 krijgt.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Woensdag 14 oktober werden meer dan honderd positieve testen afgenomen onder de Gentenaars. Foto: Zorgatlas Vlaanderen/Stad Gent
 • De meeste besmettingen zijn te zien bij de 20 tot 39-jarigen in Gent. Zij zijn goed voor een derde van alle positieve tests. Bij 60-plussers in Gent – de kwetsbaarste groep – zijn de laatste veertien dagen 63 besmettingen vastgesteld.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Foto: Stad Gent
 • Alle ogen zijn vandaag gericht op de persconferentie van de federale regering over de strengere maatregelen. Die zullen ongetwijfeld een impact hebben op Gent. Op lokaal niveau beslist de ‘GCC’ in Gent over de implementatie van de coronaregels. Dat Gemeentelijke Coördinatie Comité – ook wel de ‘Gentse crisiscel’ – bestaat uit de burgemeester, politie en andere diensten. De GCC komt vrijdag samen nadat de regels zijn bekendgemaakt voor het hele land.
 • Die crisiscel zal onder meer moeten bekijken of evenementen die al vergund zijn, nog door kunnen gaan. Zo staat zondag een autoloze zondag gepland in Gent, waarbij de fly-over van de B401 aan de Zuid opengesteld zou worden voor wandelaars en fietsers. Een vierdaagse viering van de studentenkring VEK in ’t Kuipke volgende week bijvoorbeeld, zal ook bekeken moeten worden. LEES. Geen Zesdaagse, maar Gentse studentenclub mag wel vier dagen vieren in ’t Kuipke
 • Sinds donderdagavond moeten de restaurants in Gent al om 23 uur de deuren sluiten, maar voorlopig mogen ze vrijdagavond nog tot 1 uur openblijven. In de lokale horeca is te horen dat er veel annulaties zijn geweest in de week, maar vrijdag en zaterdag aardig volzet zitten. Afwachten wat er beslist wordt in Brussel vandaag.
 • De annulaties beginnen ondertussen elkaar op te volgen in Gent. Zo houdt de populaire paardenbeurs Flanders Horse Expo de paarden op stal. Het meerdaagse evenement voor liefhebbers van alles wat met paarden te maken heeft, had normaal komend voorjaar moeten plaatsvinden in Flanders Expo maar verschuift naar 30 en 31 oktober en 1 november 2021. De beurs lokt zo’n 25.000 bezoekers.

Donderdag 15 oktober

 • De Zesdaagse van Gent is donderdag officieel afgelast. Dat maakten de organisator en het stadsbestuur bekend. Er is nagedacht over een light versie, maar dat plan is verlaten. “Het is niet mogelijk om ’t Kuipke coronaproof te maken.” Tickets voor deze editie blijven geldig voor de Zesdaagse van 2021, van 16 tot 21 november 2021. LEES. Gentse Zesdaagse gaat niet door: “Kuipke coronaproof maken lukt niet”
 • Ook Fourchette, een jaarlijks culinair evenement, is deze week afgelast. Sterrenchef Peter Goossens zou naar de vernieuwde Baudelokapel in Gent afzakken om een hele dag te koken in het teken van Van Eyck, maar het evenement is uitgesteld naar volgend jaar. “De locatie en het thema Van Eyck zullen dan behouden blijven. Ook de cheffenlijst blijft onveranderd”, zegt de organisatie donderdag.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
De verspreiding van het coronavirus noopt opnieuw tot het schrappen van evenementen in Gent: de Zesdaagse is donderdag officieel afgelast. Foto: fvv
 • De druk op de vier ziekenhuizen in Gent neemt opnieuw toe. Het UZ Gent heeft opnieuw een tweede Covid-19-afdeling geopend en maakt personeel en bedden vrij door voorlopig geen nieuwe niet-dringende opnames in te plannen. Woensdag lagen er 24 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 12 op intensieve zorgen. Ook in de andere ziekenhuizen voelen ze de druk toenemen. LEES. “Extra bedden en personeel voor corona”: geen nieuwe niet-dringende opnames in UZ Gent
 • Een beetje hoopvol nieuws: in de Gentse rusthuizen is de situatie op dit moment onder controle, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A). “Er is geen melding van nieuwe uitbraken.” In WZC Domino, waar vorige maand nog twee doden vielen na een grote uitbraak, heeft iedereen negatief getest.
 • De laatste veertien dagen zijn onder de Gentenaars 542 positieve coronatesten afgenomen. Dat blijkt uit data van Sciensano. Op dinsdag 12 oktober werden er nog 56 positieve testen gemeld. Vooral bij 20 tot 39-jarigen worden veel besmettingen vastgesteld in Gent.
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Foto: Stad Gent

Woensdag 14 oktober

 • De voorbije twee weken zijn per dag gemiddeld 38 positieve coronatests afgelegd in Gent. Het leidt tot een nieuwe piek, met vooral een duidelijke stijging bij de groep tussen 20 en 39 jaar. Ook alle Gentse buurgemeenten gaan ruim boven de alarmdrempel. LEES. 38 positieve tests per dag: Gentse coronacijfers alweer de hoogte in
 • Ook in de buurgemeenten blijven de coronacijfers stijgen. Rond Gent zitten alle gemeenten boven de alarmdrempel. Uitschieter is De Pinte: met 36 positieve test de voorbije twee weken komt het uit op 331 per 100.000 inwoners. In Sint-Martens-Latem (18 positieve tests), Melle (23), Zelzate (20), Merelbeke (38), Destelbergen (28), Lievegem (36), Lochristi (30), Wachtebeke (9) en Deinze (39) blijven de cijfers eveneens stijgen.
 • Na Leuven heeft ook Gent dinsdagavond laat bekendgemaakt dat restaurants op weekdagen om 23 uur moeten sluiten. Alleen op vrijdag- en zaterdagavond mogen ze nog tot 1 uur openblijven. Eerder moesten de cafés al om 23 uur dicht en de Stad wil vermijden dat klanten op restaurant gaan drinken. De nieuwe regel geldt tot 9 november. LEES. Gentse restaurants moeten in de week dicht om 23 uur: “Na het diner werd het hier een half café”

Dinsdag 13 oktober

 • Nu een moeilijke coronawinter zich aankondigt, houden veel ondernemers in Gent opnieuw de adem in. De zomer bracht weer wat zuurstof in de Gentse economie, maar die dreigt opnieuw in rook op te gaan toont een nieuwe analyse van de dienst Economie en handelsspecialist Graydon. Er staan duizenden jobs op de helling. Vijf sectoren kregen de zwaarste klappen in Gent. LEES. Drankhandelaars en sportleraars: wie loopt meest risico op corona-faillissement in Gent?
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Vijf sectoren in Gent krijgen de zwaarste klappen: de kans op faillissementen is het grootst in de groot- en detailhandel, blijkt uit een analyse. Foto: FVV
 • Dat de Gentse cultuursector zwarte sneeuw ziet door de coronacrisis, is al langer duidelijk. Bij Trefpunt, een van de organisatoren van de Gentse Feesten, worden de contracten met drie vaste medewerkers stopgezet. “Er is geen directe verbetering in zicht. Zullen de Feesten in 2021 wel kunnen doorgaan?” LEES. Geen Feesten en geen inkomsten: bekend Gentse cultuurhuis moet personeel ontslaan
 • Corona dreigt ook de Gentse najaarskalender stevig overhoop te gooien. Als de Winterfeesten eind dit jaar al doorgaan, dan zullen ze er anders uitzien dan normaal. En wat met de Zesdaagse? Pinten drinken op het Middenplein lijkt dit jaar uitgesloten. De komende weken moeten de knopen doorgehakt worden of de populaire evenementen alsnog een corona-editie krijgen of niet. LEES. Dwarsboomt corona Gentse Winterfeesten? En wat met de Zesdaagse?
 • Sinterklaas zullen de Gentse kinderen dit jaar alvast niet in levenden lijve kunnen zien, zelfs niet als ze een heel jaar braaf geweest zijn. Maar … als alles goed gaat, krijgen ze van de Sint wel een videoboodschap. Het stadsbestuur maakt 42.000 euro vrij om sinterklaasfilmpjes te laten maken in Nederland. LEES. 42.000 euro voor digitale Sinterklaas: 15.000 Gentse gezinnen krijgen videoboodschap
LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen nu snel, tweehonderd besmettingen op één dag
Het Gentse schepencollege heeft 42.000 euro vrijgemaakt om sinterklaasfilmpjes te laten produceren bij een gespecialiseerd bedrijf in Nederland. Foto: DVH
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN