Wereldbeker in Zonhoven gaat niet door, Overijse verhuist naar eind januari, Merksplas zonder publiek

Wereldbeker in Zonhoven gaat niet door, Overijse verhuist naar eind januari, Merksplas zonder publiek

Foto: BELGA

Het blijft forfaits regenen in het cyclocross. Ook de befaamde cyclocross in de Kuil van Zonhoven, voorzien op zondag 13 december, zal een jaartje overslaan. De veldrit in Zonhoven zou dit jaar een manche in de vernieuwde UCI Wereldbeker worden, maar net om die reden is een editie zonder publiek geen optie. De UCI hertekende ondertussen zijn wereldbeker kalender. Overijse verhuist van 1 november naar 24 januari. De organisatie van de Superprestigecross in Merksplas heeft beslist om dan toch geen publiek toe te laten op 21 november.

LEES OOK.BK veldrijden in Meulebeke gaat zonder supporters en VIP’s door op vernieuwd parcours

Nadat de wereldbekers van Diegem, Koksijde, Besançon, Hoogerheide en Villars al werden afgelast, gooit nu ook Zonhoven de handdoek. Daardoor blijven er nu nog maar vijf van de elf oorspronkelijke wereldbekerwedstrijden over: Overijse, Tabor, Dendermonde, Namen en Hulst. De oorspronkelijke kalender van eind januari telde veertien wedstrijden, maar daarvan vielen eerder de manches in het Amerikaanse Waterloo, het Ierse Dublin en de Scheldecross in Antwerpen af.

De UCI kondigde donderdag ook een hertekende wereldbeker kalender aan. Overijse verhuist van 1 november naar 24 januari, Tabor van 15 naar 29 november, Dendermonde van 6 naar 27 december. De data van Namen (20 december) en Hulst (3 januari) blijven dezelfde.

Waarom Zonhoven afhaakte

De kost voor het organiseren van de Kuilcross Zonhoven zou met het Wereldbekerstatuut dit jaar merkelijk hoger zijn dan anders. “Die hogere kostprijs is onder andere gerelateerd aan de licentiekosten om het Wereldbekerstatuut toegewezen te krijgen en aan het hogere prijzengeld. Dat is geen probleem als je hier weer een volle kuil hebt zoals normaal het geval is”, zegt Christophe Impens van organisator Golazo. “Maar zonder de inkomsten uit ticketverkoop, publiekscatering en VIP-arrangementen, is dat plots een heel ander verhaal. Dat kan je eigenlijk alleen maar compenseren als bijvoorbeeld de lokale overheid dat gat kan toerijden. We hebben daar goede gesprekken over gehad met de Gemeente Zonhoven en naar oplossingen gezocht, maar ook voor de gemeente zou die inspanning te groot geweest zijn. Waar we overigens alle begrip voor hebben.”

“We kijken nu al vooruit naar volgend jaar, want de kuil van Zonhoven hoort thuis in de cross”, vervolgt Impens. “Het goede nieuws voor de crossfans en de renners is dat we wel kunnen bevestigen dat alle andere crossen waar Golazo voor instaat (in totaal nog 15 deze winter) zullen gereden worden. Ook als dat tot het einde van het seizoen allemaal achter gesloten deuren moet, waar we nu wel echt rekening mee houden.”

Geen publiek in Merksplas

De bedoeling was dat er op 21 november op de Telenet Superprestige Cyclocross in Merksplas in beperkt mate publiek werd toegelaten, maar dat feestje gaat dan toch niet door. “In overleg met de gemeente Merksplas en de provincie Antwerpen hebben we op onze laatste bestuursvergadering beslist om geen publiek en vips toe te laten”, laat de organisatie weten.

Belangrijkste crossen dit jaar

17 oktober: Beringen (Ethias Cross)

24 oktober: Ruddervoorde (Telenet Superprestige)

31 oktober: Oudenaarde Koppenbergcross (Trofee veldrijden)

7-8 november: EK veldrijden

11 november Niel (Telenet Superprestige)

14 november: Leuven (Ethias Cross)

21 november: Merksplas (Telenet Superprestige)

28 november: Kortrijk (Trofee veldrijden)

29 november: Tabor (Wereldbeker)

5 december: Boom (Telenet Superprestige)

12 december: Antwerpen (Trofee veldrijden)

19 december: Asper-Gavere (Telenet Superprestige)

20 december: Namen (Wereldbeker)

22 december: Essen (Ethias Cross)

26 december: Heusden-Zolder (Telenet Superprestige)

27 december: Dendermonde (Wereldbeker)

29 december: Loenhout (Trofee veldrijden)

30 december: Bredene (Ethias Cross)

1 januari: Baal (Trofee veldrijden)

2 januari: Gullegem (Andere)

3 januari: Hulst (Wereldbeker)

9-10 januari: BK Meulebeke

11 januari: Otegem (andere)

17 januari: Zilvermeercross (andere)

23 januari: Hamme (Trofee veldrijden)

24 januari: Overijse (Wereldbeker)

30-31 januari: WK veldrijden

3 februari: Parkcross Maldegem (Andere)

6 februari: Middelkerke (Telenet Superprestige)

7 februari: Lille (Trofee veldrijden)

13 februari: Eeklo (Ethias Cross)

14 februari: Brussel (Trofee veldrijden)

20 februari: Sint-Niklaas (Andere)

21 februari: Sluitingsprijs Oostmalle (andere)

Corrigeer