Ex-gouverneur Nationale Bank Fons Verplaetse overleden aan coronavirus

Ex-gouverneur Nationale Bank Fons Verplaetse overleden aan coronavirus

Fons Verplaetse Foto: Bart Dewaele

Fons Verplaetse, de econoom die in de jaren tachtig het herstelbeleid in België mee vorm gaf met onder meer een devaluatie van de Belgische frank en nadien een tiental jaar gouverneur was van de Nationale Bank, is donderdagavond overleden. Dat meldt de Nationale Bank vrijdag. Verplaetse overleed “na een korte ziekte en de gevolgen van COVID-19”. Hij was 90 jaar.

Verplaetse werd geboren in februari 1930. In 1953 trad hij in dienst bij de Nationale Bank. Hij begon er als stagiair op de studiedienst, maar klom snel op. Begin jaren tachtig werd hij gedetacheerd naar het kabinet van toenmalig premier Wilfried Martens. Hij lag er mee aan de basis van de devaluatie van de Belgische frank in 1982 en het daaropvolgende herstelbeleid voor de Belgische economie.

Het Waalse dorp Poupehan (provincie Luxemburg), waar Verplaetse een buitenverblijf had, werd in die periode een begrip. In het buitenverblijf vond regelmatig overleg plaats tussen een aantal zwaargewichten uit de katholieke zuil over het herstelbeleid. Tot die befaamde groep van Poupehan behoorden ook Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys en bankier Hubert Detremmerie (BAC). In 1988 werd Verplaetse vicegouverneur van de Nationale Bank en een jaar later volgde hij Jean Godeaux op als gouverneur. In die rol stoomde hij onder meer België klaar voor de euro.

Eregouverneur

In 1999 ging Verplaetse met pensioen. Guy Quaden werd zijn opvolger. Wel werd Verplaetse onmiddellijk eregouverneur van de Nationale Bank en later dat jaar werd hij tot burggraaf benoemd. Hij bleef actief, onder meer als adviseur van de Congolese nationale bank. Tot enkele jaren geleden ging hij bij de NBB nog regelmatig publicaties consulteren.

“We zijn eregouverneur Fons Verplaetse dankbaar voor de belangrijke rol die hij speelde in onze instelling en in de economische/monetaire geschiedenis van ons land”, reageert huidig NBB-gouverneur Pierre Wunsch. “Tijdens de zeer uitdagende jaren tachtig en negentig gaf hij mee vorm aan de het economisch herstel en aan het traject dat ons richting de Monetaire Unie en later het eurosysteem zou leiden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS