Marathonkampioen Koen Naert viert comeback na elf maanden: “Zonder corona had ik hier niet gestaan”

Marathonkampioen Koen Naert viert comeback na elf maanden: “Zonder corona had ik hier niet gestaan”

Foto: BELGA

Na liefst elf maanden loopt Europees marathonkampioen Koen Naert weer een wedstrijd, zaterdag start hij op het WK halve marathon in Polen. “Ik moest echt weer nadenken: hoe gaat dat ook alweer, wat moet ik alweer meenemen? Dat klinkt heel raar, maar het zijn ook rare tijden.” Zonder corona had hij niet eens in Polen gestaan, zegt hij. “En het zal weer op het nippertje zijn, denk ik, als je ziet hoe snel alles erger wordt.”

“De dokter en een vrijwilliger liepen achter mij aan. Precies alsof ik aan het uitbreken was uit de gevangenis. Terwijl ik enkel even een stil plekje wilde opzoeken, weg van het lawaaierige hotel, voor een telefoontje. Maar toen ik dan vanochtend om halfacht wat wilde gaan loslopen, vroeg ik voorzichtig of ik wel naar buiten mocht om te trainen: geen probleem, zei de vrijwilliger. Toen kon ik toch even niet volgen.”

Koen Naert zit in zijn hotelbubbel in Polen, aan het wachten op zijn eerste wedstrijd dit seizoen. “Maar voor het overige is het hier prima geregeld, hoor, als het aankomt op corona. Voor ik afreisde, moest ik al groen licht krijgen van de dokter. En toen ik in de luchthaven in Polen aankwam, kregen we een zakje met handgel, tien mondmaskers en ontsmettingsdoekjes. In het hotel zelf werd ik ook nog getest. In afwachting van het resultaat moest ik in quarantaine in een kamertje. Dat zou een uurtje duren. Het werden uiteindelijk twee uur en een kwartier (lacht).”

Dat langere oponthoud neemt hij er voor lief bij. Want eindelijk is het weer ‘race day’, zijn eerste competitie van dit coronaseizoen, elf maanden later. “Ik moest echt weer nadenken: hoe gaat dat ook alweer, wat moet ik ook alweer meenemen? Dat klinkt heel raar maar het zijn ook rare tijden. Gelukkig schrijf ik alles neer. Als iets goed gaat, schrijf ik het op, zodat ik het nooit meer vergeet. Blij dat ik dat doe. Ik moest alles weer lezen, want het was aan het vervagen.”

Het is typisch voor de controlemens die Koen Naert is. Het geeft hem rust als een plan van A tot Z en liefst ook nog van Z tot A is uitgetekend, dat alle puzzelstukjes op zijn plaats zitten, tot in de kleinste details – om maar iets te zeggen: toen hij zich in Berlijn 2018 tot Europees marathonkampioen kroonde, had hij aan de delegatieleiding gevraagd of hij liefst geen donkerkleurig maar wel graag een wit T-shirt kon krijgen. Want het was die dag behoorlijk heet.

Net die drift tot planning werd dit jaar door corona overhoopgegooid. Naert: “In een perfecte opbouw naar een WK marathon passen bijvoorbeeld enkele snellere, kortere wedstrijden. Daar moet ik echt met mijn hoofd tegen de muur botsen, en dan kan ik echt diep gaan in een halve marathon.” Die wedstrijden kwamen er dus niet. Bovendien werd hij geplaagd door hamstringproblemen. “We moesten dit jaar enorm flexibel zijn. Ik denk dat mijn coach (Raymond Van Paemel, hjb) wel zo’n vijftien verschillende schema’s heeft opgesteld. Als die eerste competities wegvallen, denk je: ok, maar de kampioenschappen zijn nog ver weg. Dan worden de Olympische Spelen uitgesteld, en denk je: dit is slecht nieuws maar je probeert te herfocussen. Ik zette mijn zinnen op het EK atletiek in Parijs. Dan vielen die ook weg. Omdat het mentaal moeilijker werd om weer alles op te starten, besloten we niet meer zozeer te mikken op kampioenschappen maar wel op doelen. Want doelen kunnen niet worden uitgesteld of worden geschrapt. Bijvoorbeeld: ‘ik wil van dat pijntje afgeraken’ of ‘dit zwakkere punt wil ik wegwerken’. Dat werkte goed. Toen was ik nog geen 100 procent zeker dat dit WK halve marathon wel zou kunnen doorgaan. Daar was ik pas behoorlijk zeker van na de Ronde van Frankrijk – als een wielerwedstrijd van drie weken kan doorgaan, dan toch ook een eendagswedstrijd zoals een WK halve marathon.”

In een normaal jaar zou hij nooit zijn gestart, zegt Naert. “Zonder corona stond ik hier niet. Normaal loop ik enkel als ik 100 procent ben, en dat is niet zo. Ik kon mij niet voorbereiden zoals ik normaal gewend ben en kon vijf weken niet doortrainen door mijn blessure. Het is moeilijk in te schatten waar ik eindig, ik kijk er vooral naar om naar eindelijk weer een racedag mee te maken. En als ik nu niet deelneem, heb ik wellicht maandenlang geen competitie meer. Ook dit WK zal net op het nippertje zijn, als je ziet hoe snel alles aan het verergeren is.”

Het WK marathon vindt zaterdag plaats in het Poolse Gdynia. Bij de vrouwen start Nina Lauwaert om 11 uur, Koen Naert start om 12.30 uur.

Marathonkampioen Koen Naert viert comeback na elf maanden: “Zonder corona had ik hier niet gestaan”
Koen Naert (r.) en Nina Lauwaert, de Belgische deelnemers aan het WK halve marathon. Foto: rv
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.