Twaalf doden bij Armeens bombardement op woonwijk in Azerbeidzjan: “We gaan ons wreken op het slagveld”

Twaalf doden bij Armeens bombardement op woonwijk in Azerbeidzjan: “We gaan ons wreken op het slagveld”

Foto: REUTERS

In Ganja, de op een na grootste stad in Azerbeidzjan, zijn door een Armeens bombardement op een residentiële wijk twaalf burgers om het leven gekomen. Veertig anderen raakten gewond. De escalatie in het conflict in Nagorno-Karabach kwam er enkele uren na Azerbeidzjaaanse bombardementen op Stepanakert, de hoofdstad van de separatistische regio, melden journalisten van AFP.

Volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten hebben twee granaten flatgebouwen in Ganja getroffen. Er volgde ook een tweede bombardement in een andere wijk, net als eentje op de nabijgelegen stad Mingecevir. Van Armeense kant is nog geen officiële reactie gekomen.

Stepanakert, waar de meeste burgers ondertussen gevlucht zijn, werd al verschillende keren gebombardeerd sinds het conflict tussen Azerbeidzjan en de separatische troepen ondersteund door Armenië op 27 september weer opflakkerde. Ondanks het staakt-het-vuren dat op 10 oktober werd overeengekomen, duren de gevechten in de Zuid-Kaukasische regio voort. Armenië en Azerbeidzjan geven elkaar de schuld. Aan Armeense kant stierven al honderden mensen, Azerbeidzjan is minder transparant over het aantal slachtoffers, maar er vielen ook al tientallen doden.

Azerbeidzjaanse president zweert wraak

De president van Azerbeidzjan heeft inmiddels al gezworen dat hij de gedode burgers zal wreken. Volgens hem zit Armenië achter het bombardement, dat de separatisten van Nagorno-Karabach steunt. “De fascistische leiding van Armenië heeft gevuurd op onze bevolkte zones. Deze laffe misdaad zal de wil van ons volk niet breken. We gaan een antwoord bieden op het slagveld, we gaan ons wreken op het slagveld”, zei Ilham Aliyev. Hij herhaalde ook dat hij de separatistische vijand “zal opjagen als honden”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei op Twitter dan weer dat Armenië oorlogsmisdaden pleegt en verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn wreedheden. Turkije steun Azerbeidzjan in het conflict.

De gevechten tussen Azerbeidzjanen en Armeniërs over het omstreden gebied Nagorno-Karabach kennen sinds eind september een heropflakkering. Azerbeidzjan heeft de afgelopen tijd meerdere plaatsen in Nagorno-Karabach veroverd in het conflict met Armenië over de betwiste regio. Nagorno-Karabach, dat ongeveer 145.000 inwoners heeft, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties erkend als onderdeel van het overwegend islamitische Azerbeidzjan. Officieel heeft het geweld al aan 600 mensen het leven gekost, maar het werkelijke dodental ligt vermoedelijk nog heel wat hoger.

Corrigeer

MEER NIEUWS