President Trump hitst fans op tegen bijna ontvoerde gouverneur van Michigan: “Sluit ze allemaal op!”

President Trump hitst fans op tegen bijna ontvoerde gouverneur van Michigan: “Sluit ze allemaal op!”

Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Michigan stemming gemaakt tegen gouverneur Gretchen Whitmer. “Jullie moeten jullie gouverneur ertoe brengen dat ze haar staat opent”, riep Trump zaterdag naar zijn aanhangers in de stad Muskegon, een vingerwijzing naar de coronamaatregelen in de staat. “Sluit haar op!”, riepen zijn aanhangers vervolgens. Waarna Trump eraan toevoegde: “Sluit ze allemaal op.”

Vorige week leidde een onderzoek van de FBI en van het ministerie van Justitie in Michigan tot de arrestatie van een tiental verdachten die gouverneur Whitmer wilden ontvoeren. Ze worden ervan verdacht dat ze het parlement in Lansing wilden bestormen. “Ik geloof dat ze zei dat ze bedreigd werd”, zei Trump, toen zijn aanhangers weer begonnen te roepen. “En ze gaf mij daar de schuld van!”

LEES OOK. Hoe een privémilitie de gouverneur van Michigan wou ontvoeren en vermoorden, en een tweet van Donald Trump de inspiratie was (+)

Whitmer beschuldigde Trump ervan dat hij tijdens de coronapandemie de woede heeft opgepookt bij een deel van de bevolking. Zo wakkerde hij in het voorjaar protesten tegen Whitmers maatregelen tegen het coronavirus aan en schreef hij op Twitter: ‘Bevrijd Michigan!’

Zaterdag reageerde Whitmer op de uitlatingen van Trump. “Dat is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere regeringsleden in gevaar gebracht heeft. Het moet stoppen”, schreef ze op Twitter.

Ondanks de aanhoudende coronapandemie organiseert Trump op minder dan drie weken van de verkiezingen campagnebijeenkomsten in de belangrijkste strijdstaten. Michigan kent op dit moment een dramatische stijging van coronabesmettingen. Vrijdag waren er volgens het ministerie van Gezondheid meer dan 2.000 besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie.

Vier jaar geleden riepen Trump-aanhangers al “Sluit ze op!” tegen zijn uitdaagster Hillary Clinton.

President Trump hitst fans op tegen bijna ontvoerde gouverneur van Michigan: “Sluit ze allemaal op!”
Tegenstanders verwijten Whitmer dat de coronamaatregelen in haar staat te drastisch zijn. Foto: AFP
Corrigeer