REACTIES NA DE RONDE. “Die drie zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd”

REACTIES NA DE RONDE. “Die drie zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd”

Foto: BELGA

De Ronde van Vlaanderen kende een wonderbaarlijk mooi slot, met een winnaar op hetzelfde niveau. Achter de koplopers in de Ronde zijn altijd heel wat verhalen en reacties te rapen. “Alles liep perfect. Tot ik bij een opstopping viel en drie kwartier à bloc moest achtervolgen.”

LEES OOK. Mathieu van der Poel is sprakeloos na zege in Ronde van Vlaanderen: “Alles perfect gedaan”

Yves Lampaert: “In één knip was het voorbij voor ons”

Wat een pech voor Elegance-Quick-Step. De eenmalige naamsverandering bracht het team geen geluk want Julian Alaphilippe werd uit koers geslagen nadat hij tegen een jurylid op de motor botste.

Uiteindelijk spurtte Yves Lampaert naar de vijfde plaats. “Ik was heel goed, heb onderweg prima gewerkt. Om uiteindelijk dan nog vijfde te worden, daar moet ik tevreden mee zijn. Zeker als je ziet van waar ik kom na mijn sleutelbeenbreuk.”

Maar er zat voor het team uiteraard meer in, zonder pech van de wereldkampioen. “Na de Taaienberg zaten we in een ideale situatie toen Julian weg was. We konden het rustig bekijken maar dan gebeurt die val met Alaphilippe. We zagen hem liggen op de weg en in één knip was het voorbij. Dit is een zure appel om het klassieke seizoen af te sluiten. Wat jammer. We reden de prefecte koers. Na de Wolvenberg namen we de koers in handen en zorgden we voor chaos. Hier zat zo veel meer in. Julian was super, dat had ik al donderdag gezien op training. Dit is voor mij een jaar om snel te vergeten. Zo jammer ook dat Parijs-Roubaix volgende week niet wordt gereden. Ik had er top geweest.’

Ook Dries Devenyns baalde. “Wat een ongelukkig voorval voor Julian. Hij was zeker bij Van Aert en Van der Poel gebleven, hij kon misschien zelfs op de hellingen wegrijden. Hij was rustig, had er zo veel zin in. Zo jammer. Hopelijk lukt het volgend jaar wel, want deze koers kan hij aan. Over zijn gewicht werd veel gezegd, maar in een zware Ronde is dat geen nadeel.”

REACTIES NA DE RONDE. “Die drie zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd”
Foto: BELGA

Sep Vanmarcke: “Ik zat erbij in de finale, maar kon niet meer aanvallen”

“Jammer van mijn val”, stelde Sep achteraf in de tv-studio’s. “Ik voelde me super goed in het begin van de koers. Ik zat steeds in een goede positie, steeds verstopt maar voldoende vooraan. Het verliep perfect. Maar bij een opstopping door nervositeit gingen er een paar tegen de grond, net als ik. De val op zich was niet erg. Maar mijn ketting zat vast tussen mijn kader en binnenblad. Ik moest lang wachten op mijn nieuwe fiets. Dat kost allemaal krachten net voor de Oude Kwaremont.” De traditionele blokkering kwam daar niet, waardoor Vanmarcke moest blijven stoempen. “Ik zat driekwartier à bloc. Ik kon pas na de Taaienberg herstellen. Ik zat erbij in de finale, maar ik voelde dat ik bij de laatste passage van de Kwaremont niet meer kon aanvallen. Dat was ik nochtans van plan.”

In het groepje achterin was het snel duidelijk hoe de vork in de steel zat toen het topdrietal weg reed. “Die drie mannen zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd. Dat moet je ondergaan. Je voelde dat ze in dat groepje heel snel begonnen te rijden naar de derde plaats in die groep.”

Pascal Eenkhoorn zat net na vallende Van Aert

“Ik had het er gisteren nog over met mijn kamergenoot Timo Roosen”, stelde ploegmakker Pascal Eenkhoorn, over de valpartij van zijn kopman. “Ze vallen daar wel vaker. Het was gewoon een remactie van Van Aert, denk ik. Hij wijkt uit en valt vol in de gracht. Ik zat erachter en had snel door dat het Wout was. Het was geen zware impact, want ik heb het hem een paar keer gevraagd. Hij moest enkel wat bekomen, zei hij. Ikzelf had geen superdag, ook Grundahl Jansen kon niet beter. Wij moesten in de prefinale alert zijn, na de Koppenberg was het aan Wout zelf.”

LEES OOK. Wout van Aert duikt de gracht in op meer dan 100 kilometer van de meet in de Ronde van Vlaanderen

Oliver Naesen: “Kan mezelf niets verwijten”

“Het scheelde geen haar of ik zat erbij als vierde man”, zuchtte de voormalig Belgisch kampioen. “De drie beste waren vooruit. Ik zat zelf helemaal vooraan op de Koppenberg, toen was ik nog mee. De punch van die eerste drie kon ik niet weerstaan. Ik heb er alles aan gedaan, ik kan mezelf niets verwijten. Vervelende uitslag, maar niets aan te doen. Dat er niemand mee reed? Da’s koers, hé.”

Dylan Teuns: “Dit is een koers die ik in de toekomst nog zal rijden”

Teuns haalde net de toptien bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. “Alaphilippe ging in de afdaling van de Stationsberg flink tekeer. En na de Taaienberg kwam Van Aert aansluiten. Ik weet het allemaal niet meer zo goed… Het is daar een heel belangrijk punt. Dit is een koers die ik in de toekomst nog zal rijden. Ik kan deze koersen aan. Ik heb weinig kansen gehad om dat te tonen. Het ging goed vandaag, maar vorige week zondag was ik een stukje beter. Al is het ook lastiger vandaag.”

REACTIES NA DE RONDE. “Die drie zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd”
Foto: Photo News

Alberto Bettiol: “Ik kan deze wedstrijd nog eens winnen”

De uittredende winnaar kon het aanvalstrio niet volgen op hét moment van de wedstrijd. “Als Julian rechtop blijft, gaan ze met drie naar de meet. Omdat ze niet naar Geraardsbergen reden, hadden we dit scenario verwacht. Toen Julian ging in de afdaling van de Steenbeekdries, kreeg ik een probleem met mijn ketting aan de spoorweg. Mathieu sprong weg, ik kon niets doen.” Bettiol toonde alvast geen one hit wonder te zijn. “Ik kan deze race nog eens winnen, ja. Ik heb keihard gewerkt en alles achtergelaten op de Vlaamse wegen. Ik was opnieuw in de finale. Dit is een lastige wedstrijd, geloof me. Dit is een vreemd seizoen.”

Van der Poel was één van de favorieten volgens Bettiol. “Ik was geen favoriet, want die drie mannen waren sterker. Ik was geschokt toen ik Alaphilippe zag rijden? Een motard aangereden? Hij is altijd nerveus aan het koersen, maar het was een raar moment. Het zou ook voor de organisatie fantastisch geweest zijn om de regenboogtrui vooraan te zien. Dit is zo’n lastige koers om urenlang geconcentreerd te blijven. In het najaar rijden is lastiger. Voor velen is dit de enige kans dit jaar om zich te tonen door de weinige koersen.

Tiesj Benoot: “Misschien is het tijd voor rust”

Tiesj Benoot (Sunweb) finishte zondag als tiende in de 104e Ronde van Vlaanderen. Achteraf kon hij niet tevreden zijn met die prestatie. “Ik voelde me vandaag niet super. Op de hellingen had ik niet de beste benen. Misschien is de tijd aangebroken dat ik wat rust neem. In volle finale probeerde ik nog het één en ander te redden door een poging op te zetten met Sep Vanmarcke”, aldus Benoot.

Toen zich een omvangrijke kopgroep vormde, maakte Tiesj Benoot daar geen deel van uit. Hij kon toen wel rekenen op de inspanningen van zijn teamgenoot Sören Kragh Andersen om hem naar dat groepje te brengen. “We hebben wel heel snel die scheve situatie rechtgezet. Natuurlijk kostte dat wat krachten. Ik kende ook nog mechanisch defect. De twee mannen die vandaag de koers gekleurd hebben waren gewoon de sterksten van het pak. Geen twijfel mogelijk.”

LEES OOK (N+). Onze Chef Wielrennen heeft genoten: “Mooier en bloedstollender dan dit zal het niet gauw meer worden”

REACTIES NA DE RONDE. “Die drie zijn de uitzonderingen, de grote talenten van deze tijd”
Foto: Photo News

Alexander Kristoff: “Van der Poel en Van Aert waren te sterk”

In 2015 was Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) laureaat op de Minderbroedersstraat. Het jaar daarop eindigde de Noor als vierde in de Ronde van Vlaanderen. In 2017 werd een vijfde plaats zijn deel, in 2018 finishte hij als zestiende en vorig jaar kon hij een derde plaats laten optekenen. Datzelfde resultaat zette de 33-jarige Noor ook dit jaar neer.

“Ik maakte een goede dag door en ben tevreden dat ik weer op het podium sta. Aangezien Kasper Asgreen in de laatste kilometer nog was gaan aanvallen, moesten wij met de groep een lange sprint inzetten om hem nog te remonteren voor de laatste podiumplaats. Ik slaagde er toch in om Anthony Turgis en Yves Lampaert achter mij te houden”, gaf Alexander Kristoff mee.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren, na de val van Julian Alaphilippe, duidelijk de sterksten in koers. “Zonder twijfel. Zij reden rond met een zwaardere motor. Ik heb ook nooit gedacht dat wij met ons groepje die twee vluchters nog zouden inrekenen. Mathieu en Wout waren de sterksten en dat hebben ze meer dan bewezen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.