CULTUURAGENDA

Muziekcafés dicht: Wat doen we met het verdriet?

Muziekcafés dicht: Wat doen we met het verdriet?

Foto: Klaas Vandromme

Gent -

Cafés dicht, en dat geldt dus ook voor de muziekcafés zoals Hotsy Totsy, Bar Lume waar de 70-jarige Koen De Cauter zondag nog zijn gitaartalent toonde. Met dat soort gezelligheid is het dus minstens voor een maand gedaan. Evenementen en cultuur kunnen nog eventjes door, al bekijkt de overheid deze week hoe het daarmee verder moet. Hoop doet leven. Al vraagt folksinger Broeder Dieleman uit Zeeuws-Vlaanderen die vrijdag in de Handelsbeurs optreedt zich in één van zijn songs af: “Wat doen we met het verdriet”.

Winnares Humo’s Rock Rally Meskerem Mees op eerste Uitgelezen van het seizoen

Dinsdag 20 oktober, 20 uur, online

Geen tickets meer voor de eerste editie van Uitgelezen van het najaar 2020 in de theaterzaal van de Vooruit, waar auteurs Erwin Mortier, Lize Spit en Bruno De Wever aanschuiven bij de vaste panelleden Anna Luyten, Jos Geysels en Fien Sabbe. Muzikale gaste is Meskerem Mees, die zondagavond met de hoofdprijs ging lopen in de finale van Humo’s Rock Rally.

Maar geen paniek: dank zij Sound of Ghent, een initiatief van een aantal cultuurhuizen in Gent, kan u deze editie van Uitgelezen volgen via livestream. Via deze ticketpagina van de Vooruit kan u zich voor 5 euro aanmelden.

Film Fest Gent gaat tweede en laatste week in

Tot zaterdag 24 oktober

Ook na de maatregelen die vrijdag afgekondigd werden besloot Film Fest Gent ermee door te gaan: met per zaal een capaciteit die aangepast is aan de normen. Tim De Cock en Magali Degrande leveren op gentenaar.be elke dag een selectie af. Film Fest Gent sluit af met een online-versie van de 20ste editie van de World Soundtrack Awards. Tickets via deze link.

Schrikken met Ghost in Videodroom Vooruit

Tot zaterdag 24 oktober

In Vooruit loopt samen met Film Fest Gent ook Videodroom, een initiatief waarbij artiesten live een nieuwe soundtrack bij een film spelen. Chantal Acda en Eric Thielemans voorzien op donderdag 22 oktober de legendarische film Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio voorziet van nieuwe muziek, alsof de oorspronkelijke muziek van Philip Glass zoekgeraakt is. Tickets.

En verder is er nog de bijzondere editie van Ghost: Ghost werkt dit jaar rond de film The Shining van Stanley Kubrick. Een heel bijzondere editie: om de vijf minuten wordt er één bezoeker binnengelaten die een parcours langs diverse plekken en gangen door het Vooruitgebouw kan maken om er onderweg opgewacht/opgeschrikt te worden door een artiest. Tickets.

Flat Earth Society

Vrijdag 23 oktober, Bijloke Muziekcentrum,

Peter Vermeersch bespeelt niet enkel de klarinet, maar dirigeert ook zijn muzikale bende door hun eerste concert in de totaal vernieuwd concertzaal. Waarom? Flat Earth Society en De Bijloke omschrijven het op hun site als volgt: Omdat de aarde rOnd is, omdat de wereld pLat is, omdat de zaal sowieso toch al klinKt, omdat juLLie er zijn. Omdat er geen conCept is en geen thema. Een lading zonder vlaG. Omdat er niets te vieren valt, omdat Alles te vieren valt. Omdat we wimPels zijn. En muzikanten. En mUziek. Lang kort dik dun snel traag luid stil en alles daar tUssenin en onderUit. Een concert dus, allez, met nummers en stukken met titels, wow, met solo’s en geen solo’s en muzikanten van vlees en bloed, zot, met Tommy Cooper, een gorilla, rijke sukkels en dikkedarmensoep, maar ook soms met niets, omdat het moet. Omdat het zal. Omdat we Flat Earth Society zijn. Samen met U. Tickets.

Onthaasten met Broeder Dieleman

Vrijdag 23 oktober, Handelsbeurs, 20u15

Broeder Dieleman brengt in het Zeeuwse en goed verstaanbaar dialect liedjes vol zonde, zaligheid en ook wel bezinning over waar we op deze aardbol zoal mee bezig zijn. De man is al een eind bezig en brak in 2012 ook buiten Zeeland door en hij werkte al samen met Wannes Capelle van het Zesde Metaal. Mocht onthaasting een muzikale vertaling krijgen, dan komt Broeder Dieleman dicht in de buurt. Zowel in zijn teksten als zijn melodieën zitten ruimte en lucht. Het duurt zolang het duurt, maar uiteindelijk komt ieder lied aan bij de bestemming.

Tickets en voorproeven van twee nummers van Broeder Dieleman kan via de site van de Handelsbeurs

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra stelt nieuwe plaat voor

Zaterdag 24 oktober, zaal Goedleven, Goedlevenstraat.

Antwerpen en Gent staan bekend om hun smeltkroes van culturen. Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (AGSO) weerspiegelt die openheid op een intrigerende manier. Met hun zeer diverse muzikale achtergrond, bundelen de muzikanten hun krachten waarmee ze de pure, rauwe energie van authentieke Roma Gypsy/Griekse en Turkse melodieën combineren met ultra dansbare ska grooves.

Nieuw album Duivelsblauw is een mix van Libanese, griekse en Turkse psychedelica, gecombineerd met Jamaicaanse sounds. De nummers op het album zijn een combinatie van Nederlandse songs, instrumentals en Turkse traditionals. AGSO wordt steeds ouder en wijzer, hun publiek steeds jonger en wilder. Eerst een tussenstop in zaal Goedleven en vervolgens Europa gaan platspelen. Tickets via Democrazy.

Indoor Ham Sessions

14 en 15 november, De Centrale

De Ham Sessions vinden/vonden traditioneel plaats in de lente in een gezellige tuin in de Ham, maar daar stak corona dus een stokje voor. De Ham Sessions verkassen nu naar de nabijgelegen en volledig ‘coronaproof’ heringerichte Turbinezaal van de Centrale. Zes concerten, gespreid over twee dagen, met zowel jong talent, als bands met een vrouwelijke leider, als gevestigde waarden zoals de Zuid-Afrikaanse ster Tutu Poaune, die bij een breder publiek bekend raakte door een samenwerking met Bart Peeters in het nummer Dicht Bij Mij. In de Centrale staat ze samen met pianist Ewout Pierreux op het podium voor een programma waarin muziek, woord en poëzie elkaar vinden. Reserveren.

Samenstelling: An Rosiers, Klaas Vandromme, Steven Hendrix, Rudy Tollenaere

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio