Hoeveel verdient een Amerikaanse (ex-)president?

Hoeveel verdient een Amerikaanse (ex-)president?

Foto: Photo News

In de wet staat dat een president 400.000 dollar (340.000 euro) per jaar krijgt, aangevuld met een jaarlijkse onkostenvergoeding van 50.000 dollar, een belastingvrij reistegoed van 100.000 dollar en 19.000 dollar per jaar voor ‘entertainment’. Daarnaast mag de president in het Witte Huis wonen, heeft hij personeel tot zijn beschikking en wordt hij de klok rond bewaakt. Hij mag ook vrij beschikken over een eigen vliegtuig en helikopter en heeft een ziekteverzekering. Komt er ook nog bij: een budget van 100.000 dollar om het Witte Huis in te richten naar zijn welbevinden.

Na zijn ambtstermijn, krijgt de president voor de rest van zijn leven een presidentieel pensioen. De enige uitzondering zijn presidenten die uit hun ambt gezet worden. Het pensioen bedraagt 207.800 dollar (177.000 euro) per jaar. Daarnaast hebben oud-presidenten recht op personeel, kantoorruimte, communicatiesystemen en zo meer.

Naast dat pensioen staat het een ex-president ook vrij om memoires te publiceren, de raad van bestuur van bedrijven te betreden of betaalde lezingen en toespraken te geven. Er staat geen limiet op de hoeveelheid geld die ze daarmee mogen verdienen. Ter illustratie: alleen met lezingen en toespraken verdiende Bill Clinton na zijn presidentschap meer dan 65 miljoen dollar. Zijn memoires brachten 15 miljoen op.

Corrigeer