Restaurants mogen geen fles wijn verkopen bij afhaalmaaltijd: “Lijkt wel alsof ze horeca echt niks meer gunnen”

Restaurants mogen geen fles wijn verkopen bij afhaalmaaltijd: “Lijkt wel alsof ze horeca echt niks meer gunnen”

Foto: DVH

Horecazaken die afhaalmaaltijden aanbieden, mogen daarbij geen fles wijn verkopen. “Oneerlijke concurrentie met de supermarkten”, zegt Horeca Vlaanderen boos. “Zij mogen tot 20 uur wel een pizza met een fles wijn verkopen.”

Zowel bij de FOD Economie, dat de praktische uitwerking van de horecasluiting regelt, als bij Horeca Vlaanderen kwam maandag al een resem boze telefoons van onder meer restauranthouders binnen. Het ministerieel besluit dat de sluiting van horecazaken regelt, schrijft immers voor dat ze naast afhaalmaaltijden enkel “niet-alcoholische dranken mogen aanbieden en leveren.” Bij Horeca Vlaanderen begrijpen ze de ophef: “Het lijkt wel alsof ze de horeca echt niks meer gunnen.”

Concreet betekent dit immers dat een restaurant bij een afhaalmaatijd die ze ’s middags aflevert geen fles wijn mag verkopen. “En da’s oneerlijke concurrentie. In een supermarkt kan je op hetzelfde moment wel een pizza en een fles wijn kopen”, aldus Kaatje Lucas, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. Of wat met enkele cocktailbars die tijdens de eerste lockdown afhaalpakketten samenstelde, waarmee je ’s avonds bij je thuis je favoriete cocktail mixt?

Voor alle duidelijkheid: de horeca stoort zich niet aan het afgekondigde algemene alcoholverbod, waarbij er de komende maand na 20u ’s avonds nergens nog alcohol mag worden verkocht. “Maar als overdag een supermarkt of nachtwinkel een fles wijn mag verkopen, waarom mag een restaurant dat dan niet bij een afhaalmaaltijd?”

Bij de FOD Economie begrijpen ze de reacties. “We hebben daarom de bevoegde ministers en de coronacommissaris gevraagd of we dat artikel uit het ministerieel besluit effectief op deze manier moeten interpreteren”, aldus woordvoerder Chantal De Pauw. Horeca Vlaanderen eist alvast erg snel duidelijkheid, “zodat er in tussentijd geen horecazaken onterecht worden beboet”.

LEES OOK. Horeca wil de verplichte sluiting aanvechten, maar is dat juridisch wel mogelijk? Hoeveel kans maken ze?

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN