Test Aankoop vreest voor negatieve rentes bij meer grootbanken

 ©  shutterstock

Bron: BELGA

Test Aankoop vindt het geen goede zaak dat nu ook grootbank ING een negatieve rente hanteert voor sommige particulieren. De consumentenorganisatie vreest dat de andere grootbanken zullen volgen.

ING gaat vanaf volgend jaar een negatieve rente invoeren voor particulieren, voorlopig beperkt tot miljonairs. Concreet plafonneert ING het bedrag dat particuliere klanten op een gereglementeerde spaarrekening kunnen zetten op 1 miljoen euro. Op die rekeningen moeten banken wettelijk minimaal 0,11 procent rente geven (0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie).

Alles wat boven dat miljoen zit, wordt overgeschreven op een zichtrekening. Daar geldt een rente van 0,0 procent, opnieuw tot een bedrag van 1 miljoen euro. Vanaf bedragen hoger dan een miljoen op die zichtrekening rekent ING een negatieve rente van -0,50 procent aan.

Geen goede zaak, klinkt het bij Test Aankoop. “Het lijkt voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow, omdat het om een miljoen euro gaat. Maar wie houdt ING tegen om die grens te verlagen?”, aldus Test Aankoop-woordvoerder Simon November. “Het lijkt erop dat men de mensen geleidelijk aan laat wennen aan een nulrente of een negatieve rente, en dat is geen goede zaak.”

De consumentenorganisatie vreest dat andere grootbanken het voorbeeld van ING nu gaan volgen. Test Aankoop dringt daarom nog eens bij de federale regering aan om een minimumrendement op spaarrekeningen te behouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Test Aankoop

Video

Keuze van de redactie