ACV vraagt strengere maatregelen in winkels om personeel te beschermen

Video: ATV

Antwerpen -

Er is geen rekening gehouden met het winkelpersoneel bij het opleggen van strengere coronaregels. Dat zegt de christelijke vakbond ACV Puls. De vakbond vraagt in naam van het winkelpersoneel dan ook dringend maatregelen zoals alleen winkelen en een maximumaantal klanten in de winkels.

“Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal vier personen, dus ook in winkels moeten er aangepaste maatregelen komen”, zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke van de distributie bij ACV Puls.

De vakbond wijst erop dat telewerk en afzondering voor het winkelpersoneel niet mogelijk is. “Ook heerst er bij deze mensen een grondige angst om besmet te raken en voor sommigen is het al te laat, met alle gevolgen van dien. Met de opkomende eindejaarsperiode houden we ons hart vast.”

Het winkelpersoneel vraagt ook erkenning voor zijn bijdrage in deze crisis. “De werkgevers mogen zich niet wegsteken achter een sectoraal verhaal om geen vooruitgang te boeken. De nood is hoog, de druk neemt toe. Het is dankzij het winkelpersoneel dat sommige winkelketens recordwinsten boeken”, aldus Van Damme.

ACV vraagt ook voor het personeel van kleinere winkels een volledige eindejaarspremie. “Door de verplichte sluiting in mei zou deze periode worden afgehouden, wat een financiële ramp zou betekenen voor het personeel die al werken in een slecht betaalde sector. We willen dan ook zo snel mogelijk samenzitten met de overheid om naar oplossingen te zoeken”, besluit Van Damme.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN