Wie geen symptomen van corona heeft, mag niet meer naar Gents testcentrum

Wie geen symptomen van corona heeft, mag niet meer naar Gents testcentrum

Het testcentrum aan Jan Palfijn ontving sinds half augustus Gentenaars zonder symptomen. Foto: fvv

Gent -

Vanaf vrijdag kunnen Gentenaars zonder symptomen zich niet meer op corona laten testen in het testcentrum van de stad. Alleen wie lichte symptomen heeft, kan er nog terecht. Voortaan worden ook je temperatuur en hartslag gecontroleerd, net als de hoeveelheid zuurstof in je bloed.

De Stad Gent volgt de nieuwe teststrategie van de federale regering: wie geen symptomen heeft, wordt niet meer getest. Heb je contact gehad met iemand die corona heeft maar voel je je niet ziek, dan moet je tien dagen thuisblijven zonder je te laten testen.

In het testcentrum aan het AZ Jan Palfijn worden sinds midden augustus Gentenaars zonder symptomen getest. De capaciteit is er onlangs nog opgetrokken tot 230 per dag. Voortaan mag alleen wie lichte symptomen heeft, nog langsgaan. Het gaat bijvoorbeeld om hoesten zonder duidelijke oorzaak. “Dat zijn symptomen waarvoor mensen vóór corona niet onmiddellijk naar de huisarts zouden zijn gestapt”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (SP.A).

Ook voor studenten

Andere voorwaarden zijn dat je bent doorgestuurd door de huisarts of contactopspoorders, of terugkeert uit een rode zone. Scholieren en studenten die in Gent op kot, kunnen naar het testcentrum met een doorverwijzing van de unief, de hogescholen of het CLB.

Het personeel in het testcentrum zal Gentenaars met lichte symptomen niet alleen testen, maar ook hun temperatuur en hartslag controleren, en de hoeveelheid zuurstof in het bloed meten via de vinger.

Een afspraak maken verloopt via gent.testcovid.be of 09-210.10.40.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN