Al 26 klachten tegen veertiger die vrouwen met list in bed lokte: politie zoekt nog meer slachtoffers

Al 26 klachten tegen veertiger die vrouwen met list in bed lokte: politie zoekt nog meer slachtoffers

Omdat de verdachte al in voorhechtenis zit, is zijn gezicht onherkenbaar gemaakt. Wie de man of zijn werkwijze meent te herkennen, wordt gevraagd de politie te contacteren. Foto: VTM - Faroek

Antwerpen -

Al 26 vrouwen hebben een klacht ingediend tegen een veertiger die hen geld beloofde in ruil voor seks, maar uiteindelijk niet betaalde. De dader zelf werd opgepakt en zit in voorlopige hechtenis, maar de politie vreest dat er nog slachtoffers zijn die geen aangifte hebben gedaan en doet een oproep om dat wél te doen. “We nemen dit zeer ernstig”, klinkt het bij de lokale politie van Antwerpen. Het parket beschouwt de feiten als verkrachting.

Eén van de slachtoffers getuigde woensdagavond anoniem en onder een schuilnaam in het VTM-opsporingsprogramma Faroek. Zij zat in februari van dit jaar in financiële problemen en zocht een manier om snel geld te kunnen verdienen. Zo kwam ze terecht op een website uit waar ze seksuele diensten kon aanbieden in ruil voor geld. Een zekere Koen contacteerde haar eerst via chat, daarna ging het gesprek verder op WhatsApp.

Het slachtoffer beschrijft hoe de man in zijn berichten aanvankelijk sympathiek overkomt en vertrouwen wint. Hij biedt ook een bedrag aan dat veel hoger ligt dan wat het slachtoffer in gedachten had. Maar eens ze hem in het echt ontmoet, blijken de kaarten anders te liggen. Hij is veel zwaarder en minder verzorgd dan uit zijn profielfoto valt af te leiden en blijkt ook helemaal niet meer zo sympathiek. Toch komt het slachtoffer de afspraak plichtbewust na.

Aangifte

De dagen daarna blijft “Koen” via WhatsApp wel vragen om opnieuw af te spreken, maar betalen doet hij niet. Na enkele weken doet het slachtoffer daarom online aangifte bij de politie. Uit schaamte durft ze niet naar het politiekantoor te gaan. Nog drie weken later ontvangt de politie een klacht van een vrouw die gedwongen was tot seks zonder condoom terwijl zij dat niet wilde. Uit het verhoor bleek dat ook zij, net als het eerste slachtoffer, niet was betaald.

Er wordt een onderzoek gestart, de verdachte wordt geïdentificeerd en verhoord en zijn gsm wordt uitgelezen. Intussen zijn maar liefst 26 slachtoffers geïdentificeerd. Qua uiterlijk en leeftijd lopen zij sterk uiteen en velen van hen hadden nog geen ervaring met betaalde seks. Eén ding hadden we wel gemeen: ze zaten allemaal in een kwetsbare financiële situatie toen ze met “Koen” in contact kwamen.

Verkrachting

De verdachte zelf zit in voorlopige hechtenis. Geen enkele van de 26 vrouwen zou hebben ingestemd met seks als ze op voorhand had geweten dat de verdachte niet zou betalen. Daarom beschouwt het parket de feiten als verkrachting. De politie vreest echter dat er nog slachtoffers zijn die hetzelfde hebben meegemaakt, maar geen aangifte hebben gedaan. Uit het onderzoek blijkt immers dat de verdachte zeer intensief bezig was met het uitzoeken van zijn slachtoffers.

Het gaat om een man met een blanke huidskleur. Hij is veertig jaar oud, maar ziet er volgens veel slachtoffers ouder uit. Hij heeft lichtkleurig haar dat hij soms met gel achterover kamt. Hij is Nederlandstalig en gebruikt valse profielfoto’s en voornamen als Koen, Peter, Arno of Arne en veel voorkomende achternamen.

Dertien van de gekende slachtoffers komen uit Antwerpen, maar ook in alle andere Vlaamse provincies sloeg de man toe. Dat deed hij voor zover geweten tussen eind 2018 en begin 2020. “Vrouwen die deze man en zijn werkwijze herkennen en mogelijk slachtoffer zijn geworden, vragen we om alsnog tot bij ons te komen en aangifte te doen. We begrijpen dat dat niet gemakkelijk is, maar we nemen dit zeer ernstig en willen luisteren naar hun verhaal”, zegt Kevin Beeckaert van de Antwerpse lokale politie.

Contact opnemen met de politie kan via het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Corrigeer

MEER NIEUWS