Kamer voor bescherming maatschappij beslist eind oktober over interneringsplaats Kim De Gelder

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM) beslist op 30 oktober of Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, als geïnterneerde overgeplaatst wordt van Merksplas naar een Forensisch Psychiatrisch Centra (FPC). Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Zijn advocaat Jaak Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis.

De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde enkele keren van gevangenis. De KBM besliste in 2019 om De Gelder te interneren en later om hem te plaatsen in Merksplas. De gevangenisdirectie daar gaf een positief advies om naar een FPC te verhuizen, en het is daarover dat de KBM op 30 oktober zal beslissen. Volgens Haentjens is De Gelder bereid om zich te laten behandelen. Als een FPC of een andere instelling later oordeelt dat de geestestoestand van De Gelder voldoende is gestabiliseerd of dat hij genezen is, moet hij terugkeren naar de gevangenis, totdat hij zijn straf heeft uitgezeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer