Celstraffen met uitstel voor verzorgers die denigrerende foto’s van bejaarden maakten

Celstraffen met uitstel voor verzorgers die denigrerende foto’s van bejaarden maakten

Foto: Gil Plaquet

Breendonk / Liezele / Puurs-Sint-Amands / Ruisbroek -

Vijf gewezen medewerkers van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs (Puurs-Sint-Amands) zijn veroordeeld tot straffen van 12 tot 18 maanden met uitstel. Ze stonden terecht omdat ze compromitterende beelden van hulpbehoevende en demente bejaarden hadden gedeeld in een besloten groepje op sociale media. Het ging om beelden van bejaarden die bad op toilet zaten. Twee andere beklaagden werden vrijgesproken omdat ze nooit beelden hadden gemaakt.

In september 2016 kwam aan het licht dat enkele verzorgers van het woonzorgcentrum een besloten groepje hadden opgericht op Facebook Messenger. Een groepje dat er aanvankelijk uit bestond om onderling te communiceren, maar al snel uitgroeide tot een groepje waarin foto’s werden gepost.

“Foto’s van zwaar hulpbehoevende personen die onmogelijk toestemming hadden kunnen geven voor het maken van die beelden. Op de foto’s die werden teruggevonden waren bejaarde mensen te zien die naakt in bed lagen, hun behoefte deden op toilet, of gewoon met hun bloot achterwerk te zien waren. Op één van de beelden was ook een verzorger te zien die bij een bewoonster in bed was gekropen”, klonk het.

“Men ridiculiseert de mensen die in het woonzorgcentrum verbleven en dreven de spot met hulpbehoevenden”, zei de openbare aanklager.

De drie rechters van de correctionele rechtbank oordeelden dat de betrokkenen zich schuldig maakten aan voyeurisme en veroordeelden het maken van denigrerende beelden. Voor het maken van beelden met een pruik of kerstmuts werden de vijf vrijgesproken. Voor de andere feiten werden celstraffen van 12 tot 18 maanden met uitstel uitgesproken. De hoofdbeklaagde kreeg ook beroepsverbod in de zorg voor 15 jaar.

Corrigeer

MEER NIEUWS