Eerste ‘post-COVID-vereniging’ in Vlaanderen: “Langdurige effecten van COVID-19 aanpakken”

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Donderdag is de eerste Vlaamse vereniging voor en door ex-COVID-19-patiënten gelanceerd. De vereniging, “Post-COVID”, wil de langdurige gevolgen van de ziekte bespreekbaar maken en pleiten voor meer hulp en ondersteuning. “Het besef moet groeien dat het langdurig karakter van deze ziekte zwaar doorweegt op mensen”, zegt initiatiefneemster Ann Li.

“Ik heb zelf ondervonden hoe stevig COVID-19 je leven onderuit kan halen”, vertelt Li. Zowel zij als haar partner werden besmet in het voorjaar, en kampen nog steeds met ernstige gevolgen. “Omdat er nog geen centraal aanspreekpunt was om hulp en ondersteuning te bieden, wilden we niet bij de pakken blijven zitten.”

Daarom richtte Li “Post-COVID” op: een vereniging die het lot van patiënten na COVID-19 onder de aandacht wil brengen en de problemen van de groep op de agenda van overheden, werkgevers, experten en media wil plaatsen. Het is de eerste organisatie in Vlaanderen die ex-COVID-patiënten samenbrengt.

Duidelijke richtlijnen

Concreet ijvert Post-COVID voor duidelijke richtlijnen voor zorgverstrekkers en hulpverleners, en een goede afstemming tussen zorgverstrekkers, zowel in de eerste lijn als met ziekenhuizen. Daarnaast pleit de vereniging ook voor meer wetenschappelijk onderzoek over wat de beste manier is voor patiënten om terug te keren naar een normaal en gezond leven.

De mosterd voor het initiatief werd onder meer gehaald bij Groot-Brittannië. “In het Brits parlement zijn richtlijnen gestemd over de ondersteuning van ex-COVID-patiënten. Er is ook een Britse website die informatie van verschillende gezondheidsverenigingen bundelt. Zoiets zouden we ook willen in Vlaanderen”, besluit Li.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen