Overlegcomité rondt vergadering over extra maatregelen af, vrijdagochtend persconferentie: geen publiek meer bij topsport

Overlegcomité rondt vergadering over extra maatregelen af, vrijdagochtend persconferentie: geen publiek meer bij topsport

Foto: Photo News

Het Overlegcomité heeft rond middernacht een vergadering afgerond over strengere coronamaatregelen. Vrijdagochtend om 9 uur staat daarover een persconferentie gepland. Een algemene lockdown zit er vooralsnog niet aan te komen, en van de eis van sommige Franstaligen om een verbod op niet-essentiële verplaatsingen in te voeren, komt niets in huis. Wel mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn bij topsportwedstrijden en mogen culturele evenementen alleen nog onder strengere voorwaarden en met minder publiek plaatsvinden.

“Geen nieuwe algemene lockdown”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdagmiddag in de Kamer. Maar strengere maatregelen, die zitten er sowieso aan te komen.

Vanaf 20 uur vond een digitale vergadering plaats met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land. Die vergadering stond oorspronkelijk ingepland als voorbereiding op het Overlegcomité van vrijdag. Maar nieuwe cijfers over ziekenhuisopnames en uitval van zorgpersoneel zetten te veel druk op de ketel: wachten tot vrijdag lukte zelfs niet meer. Verschillende politici bevestigden dan ook aan onze redactie dat de verwachting leefde om donderdagavond of -nacht al nieuwe maatregelen vast te leggen.

Kort na middernacht kwam het bericht dat de vergadering was afgerond en dat vrijdagochtend om 9 uur een persconferentie wordt gehouden.

LIVE. Alle nieuwe maatregelen die vanavond of vannacht genomen worden, lees je als eerste hier

De veelbesproken coronabarometer komt er niet. “Het heeft geen zin om op dit moment in de crisis af te spreken welke maatregelen gelden bij niveau 3”, is te horen in de Wetstraat. Er staan wel nieuwe regels in de steigers voor sport, cultuur en evenementen, want het is wel degelijk de bedoeling om nog verder te snoeien in het sociaal leven.

Bij topsportcompetities – het gaat dan hoofdzakelijk om eerste klasse-voetbal – zal geen publiek meer aanwezig mogen zijn, zo bevestigen verschillende regeringsbronnen ons. Culturele evenementen zullen nog mogen plaatsvinden, maar onder strengere voorwaarden en met minder publiek. Van de eis van sommige Franstaligen om niet-essentiële verplaatsingen aan banden te leggen, komt evenwel niets in huis. Daar was iedereen langs Vlaamse kant tegen.

Corrigeer

MEER NIEUWS