Vandaag dan toch nog publiek in Lotto Arena voor European Open, ook andere sporten nemen maatregelen

Vandaag dan toch nog publiek in Lotto Arena voor European Open, ook andere sporten nemen maatregelen

Foto: Photo News

In tegenstelling tot onder andere het voetbal mag de European Open tennis in de Antwerpse Lotto Arena vandaag toch nog toeschouwers ontvangen. “We starten vandaag al om 14u en het was te kort dag om dat nog te veranderen”, zei toernooi-organisator Dick Norman. “Dit weekend is echter geen volk meer toegelaten, maar we hopen toch nog 200 toeschouwers te mogen ontvangen.”In het volleybal waren de competitiewedstrijden al uitgesteld, in het basketbal mogen de eersteklasseclubs bij de competitiestart in november kiezen of ze hun duels zonder publiek spelen of uitstellen.

LEES OOK. Weer voetbal zonder publiek: Overlegcomité laat geen toeschouwers meer in stadions

De kwartfinales van de European Open tennnis gaan vandaag vanaf 14 uur in de Antwerpen Lotto Arena van start. “En dat is nog met publiek”, bevestigde tornooidirecteur Dick Norman vrijdagmiddag op een persconferentie. Verrassend, want eerder op de dag had de woordvoerder van coronacommissaris Pedro Facon gezegd dat er geen publiek meer welkom was in Antwerpen. “Het ATP-toernooi in Antwerpen mag níet met publiek plaatsvinden. Er is geen uitzonderling. De beslissing van het Overlegcomité is dat bij alle professionele competitiesporten geen publiek aanwezig mag zijn”, zei hij bij Sporza.

“Maar die beslissing was te kort dag voor ons”, legde Dick Norman uit. In de Lotto Arena zijn 1.500 toeschouwers toegelaten. “Het was niet meer mogelijk om last minute alle voorziene supporters te verwittigen. Zaterdag en zondag (wanneer de finale wordt gespeeld, nvdr.) is geen publiek meer toegelaten, maar we hopen toch nog op 200 mensen. We wachten daarvoor de goedkeuring af.”

Extra domper: Raonic geeft forfait

Vanavond stond in de kwartfinales de kraker tussen Grigor Dimitrov (ATP-20) en de Canadees Milos Raonic (ATP-19) gepland, maar Raonic moet omwille van een buikspierblessure forfait geven.

Volleybal wil volgend weekend competitie hervatten

Ook zonder publiek willen de eersteklassers in het volleybal bij mannen en vrouwen vanaf volgend weekend hun competitie hervatten. Overleg begin volgende week moet dat definitief uitklaren. Topklassers in het voetbal rateren zonder fans per match tot 300.000 euro, maar in het volleybal is de impact van ticketing op het budget beperkt. 85 tot 90 procent van de inkomsten komt uit sponsoring. De afwezigheid van toeschouwers heeft op financieel vlak dus geen zware gevolgen.

Vandaag dan toch nog publiek in Lotto Arena voor European Open, ook andere sporten nemen maatregelen
Foto: Dick Demey

Geert De Dobbeleer, algemeen directeur Volley Vlaanderen: “Hoe dan ook hebben alle clubs minder inkomsten en meer uitgaven, waardoor er steeds meer verenigingen in de problemen komen. Hopelijk kunnen zij gebruik maken van het Noodfonds waarover steden en gemeenten beschikken. Volley Vlaanderen zal bovendien 200.000 euro verdelen over de Vlaamse clubs, waarbij we jeugdspelers een dubbele waarde toekennen. En ik roep leden op om hun lidgeld zeker niet terug te vragen. Beschouw het als een investering in de toekomst van uw club.”

Dit weekend ligt de volleybalcompetitie ook in de topklasse stil, omdat de clubs onvoldoende tijd hadden om zich aan alle protocollen aan te passen. In het volleybal gaan alleen de jeugdwedstrijden onder de 12 jaar nog door. Meer dan 6.000 andere matchen worden geschrapt. Contactloze trainingen staan – met in acht neming van alle afstandsregels – nog wel op het programma.

Basketbalclubs mogen zelf kiezen

De Belgische hoogste basketbalklasse gaat normaal gezien pas op 6 november van start. De Pro Basketball League laat de thuisspelende clubs in de Euromillions Basket League zelf de keuze of ze hun komende wedstrijden, die verplicht zonder publiek moeten doorgaan tot 19 november, willen afwerken dan wel uitstellen.

“Dit is een optie die we overwogen toen we vorige week de sluiting van de horeca vernomen”, zegt Wim Van de Keere, algemeen manager van de liga.

Indien de clubs opteren voor uitstel, komt het verdere verloop van de competitie niet in het gedrang, verzekert Van de Keere. “De clubs mogen dus kiezen in functie van hun eigen realiteit en van onze kant zullen wij hen meer flexibiliteit geven.”

Vlaamse Atletiekliga: “Hebben geen profcompetitie, dus vermoedelijk alle atletiekwedstrijden verboden”

Niet voor alle sportfederaties zijn de nieuwste coronamaatregelen die het Overlegcomité vrijdag oplegde even duidelijk. Enkele grote atletiekwedstrijden vallen bijvoorbeeld tussen de profsport en de amateursport, die verboden is, in. Bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL) gaan ze er voorlopig van uit dat alle competitie verboden is, behalve voor kinderen.

“Ik zit in een Whatsappgroepje met allemaal directeurs van sportfederaties, en iedereen zit met vragen”, zegt Ludwig Peetroons, algemeen directeur van de VAL. “Het jammere is dat men altijd beslist met alleen maar voetbal voor ogen. Velen zitten met vragen als ‘wat is profsport?’ of ‘wat is topsport?’. Maar mij lijkt het nog relatief simpel. We hebben wel profs in de atletiek, maar geen profcompetitie, en dus vermoeden wij dat alle atletiekwedstrijden de komende maand verboden zijn. Behalve voor kinderen dan.”

Met officiële communicatie wachten ze bij de VAL liever tot er honderd procent duidelijkheid is. “Als het ministrieel besluit er vanavond is, zal alles hopelijk duidelijk zijn en kunnen we met zekerheid zeggen wat nog kan en niet kan”, aldus Peetroons.

Over de wedstrijd op het racecircuit in Zolder komende zondag, waar Isaac Kimeli het Europees record wilde aanvallen op de 5km op straat, was de VAL-directeur duidelijk. “Daar komen geen kinderen in actie, dus dat soort wedstrijden zijn verboden.”

Belgische hockeybond: “Alle volwassenenwedstrijden tot en met 19 november geannuleerd”

De bestuursorganen van de twee Liga’s en van de Belgische hockeybond hebben besloten om deze (voor)middag samen te komen, om te beslissen welke gevolgen dit heeft voor de hockeysport. Een gezamenlijke mededeling, geldig voor het hele Belgische hockey, is gepland voor deze namiddag. “Wat we echter nu al met zekerheid kunnen aankondigen, is dat alle volwassenenwedstrijden vanaf vandaag en tot en met donderdag 19 november worden geannuleerd. Dus de inhaalwedstrijden van vanavond zijn ook uitgesteld”, meldt de Belgische hockeybond.

LEES OOK.European Open in Antwerpen weer geen succes voor David Goffin: meteen uitgeschakeld in eerste wedstrijd

Vandaag dan toch nog publiek in Lotto Arena voor European Open, ook andere sporten nemen maatregelen
Foto: Photo News
Vandaag dan toch nog publiek in Lotto Arena voor European Open, ook andere sporten nemen maatregelen
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.